Ikke la samboeren stikke av med fradrag du har krav på
Sjekk fordelingen av gjeld, oppfordrer Skatt nord. (Illustrasjonsfoto)

Ikke la samboeren stikke av med fradrag du har krav på

Råd fra Skatt nord til samboere.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 24.04.2018 23:30

Samboere med felles bolig og gjeld må huske å sjekke fordeling av gjeld og gjeldsrenter i skattemeldingen, er oppfordringen fra Skatt nord.

Når skattemeldingen kommer opplever samboere som eier bolig og som har tatt opp lån sammen, at bare en av dem får fradrag for rentene. Grunnen til dette er at bankene som hovedregel innrapporterer lånet på hovedlåntaker.  Bankenes praksis kan føre til at den ene samboeren får et solid rentefradrag og penger tilbake på skatten, mens den andre får restskatt. 

--For å unngå at samboeren din stikker av med rentefradraget ditt, må rentene fordeles manuelt på begges skattemeldinger. Vår erfaring er at mange samboere er usikre på hvordan dette gjøres i praksis, sier Esben Helmersen, underdirektør i Skatt nord, i en pressemelding. 

Enkel endring
Fordelingen av gjeld og gjeldsrenter gjøres enkelt i post for renter og gjeld 3.3/4.8 i skattemeldingen. Begge samboere må endre, og totalsummen må være den samme. Hvis for eksempel gjeldsrentene reduseres med 10 000 kroner hos den ene, må den øke med 10 000 kroner hos den andre. Dere må også endre eller legge til informasjon om långiver, gjeld, gjeldsrenter og årsak til endring. I feltet opplysninger om personlige forhold må dere oppgi samboers fødselsnummer og huke av for felles gjeld.

--Husk at endringen av gjeld og gjeldsrenter må gjøres hvert år. Det enkleste er å gjøre dette på nett og levere skattemeldingen elektronisk, sier Helmersen.

Fordeling av gjeld og gjeldsrenter skal i utgangspunktet gjenspeile det faktiske ansvarsforholdet for gjelden mellom samboere, med dersom det er vesentlige inntektsforskjeller mellom dere kan annen fordeling avtales, slik at rentefradraget blir fullt utnyttet.

--Hvis begge samboere tjener nok til å utnytte rentefradraget fullt ut, spiller fordelingen ingen rolle for deres samlede skatt, presiserer Esben Helmersen.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS