Kan bruke alger og fiskebein som økologisk gjødsel
Å høste fra havet kan gi økologisk gjødsel. (Illustrasjonsfoto)

Kan bruke alger og fiskebein som økologisk gjødsel

I havet i Nordkapp-regionen finnes det flere lovende kandidater til økologisk gjødsel.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 24.03.2018 21:45

Rester fra vill fisk og tang og tare kan være godt egnet i økologisk dyrking, mener forsker bak nytt prosjekt.

Anne-Kristin Løes ved Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), jobber nå med et nytt forskningsprosjekt hvor det er algerester og fiskebein som skal gi plantevekst. Det kan bli et godt alternativ til kyllinggjødselen som økobønder bruker i dag.

Norge har en lang kystlinje, og i havet finnes det flere lovende kandidater til økologisk gjødsel. Før i tiden ble tang og tare flittig brukt både som fôr og gjødsel. Fisk og andre organismer inneholder også mye næring. Elver frakter næringsstoff og organisk materiale ut i havet.

Å høste fra havet for å gjødsle landjorda, i tillegg til alt vi høster av havet for å spise, kan være en god måte å sirkulere næringsstoffene på, mener Løes.

--Vi skal finne metoder slik at strømmen av næringsstoff ut i havet bøyes av og blir et kretsløp, sier Anne-Kristin Løes til Forskning.no.

I dag dumper fiskerinæringen ryggrad og hoder fra hvitfisk ut i havet. Island har innført et påbud om at alt materiale fra fisk som fanges skal til land. Hvis Norge gjør det samme, vil det bli stor tilgang på fiskebein.

Beina inneholder mye fosfor, nitrogen og kalsium, viktige næringsstoff for jordbruksvekster som det kan være for lite av i tangrester. Restene etter filetering kan kvernes opp, tilsettes vann og enzymer og varmes opp. Slik får vi ut verdifulle proteiner, men det vil fortsatt være mye beinrester igjen med stort innhold av verdifulle mineraler, ifølge Forskning.no. 


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS