Foreslå din kandidat: Årets kvalitetsfisker 2018
Charles Aas, rådgiver i Norges Råfisklag, Aas holder statuetten som årets kvalitetsfisker får til odel og eie. (Foto: Norges Råfisklag)

Foreslå din kandidat: Årets kvalitetsfisker 2018

Nok en gang skal Norges Råfisklag kåre Årets kvalitetsfisker.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 02.03.2018 23:30

Hvem mener du fortjener den ærefulle prisen «Årets kvalitetsfisker»? Kåringen går av stabelen i mai, og Norges Råfisklag mottar nå forslag til kandidater. 

--Blant alle hardtarbeidende og dyktige fiskere i råfisklagets distrikt, vet vi at det finnes fiskere og fartøy som strekker seg ekstra langt for å levere fisk av aller ypperste kvalitet. Disse vil vi løfte fram og hedre, sier Charles Aas, rådgiver i Norges Råfisklag, i en pressemelding. 

I mai skal råfisklaget dele ut prisen «Årets kvalitetsfisker» for 15. gang. Prisen deles ut til én eller flere fiskere, eller hele mannskap, på fartøy som utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger. Nå ønsker fiskesalgslaget hjelp til å finne årets kandidater.  

Kåringen foregår slik:   
Folket sender inn sine kandidater. 
Råfisklagets fagjury går igjennom forslagene og sjekker referanser hos fiskekjøpere og kvalitetskontrollører. 
30. mai kåres «Årets kvalitetsfisker» på råfisklagets årsmøte i Tromsø. 

Nominasjonen må ha bakgrunn i fiske eller fangst levert i Norges Råfisklags distrikt. Det er ingen restriksjoner i forhold til båttype, redskapstype eller fiskerier, men det stilles strenge krav til vinneren, ifølge råfisklaget.  

--Kandidatene skal ha gode holdninger til kvalitet og avpasse fangsten i forhold til båtens kapasitet. «Årets kvalitetsfisker» skal utstyre båten sin for umiddelbar bløgging, utbløding og kjøling, levere den beste fisken uansett om det er gode eller dårlige tider. Samtidig være et godt forbilde for andre, sier Aas. 

Aas mener det er viktig å sette kvalitetsarbeid på dagsordenen. Selv om norsk villfisk i hovedsak har god kvalitet, viser Råfisklagets egne kontroller at det er rom for forbedring.  

--Råfisklaget ønsker økt fokus på kvalitet i alle ledd i verdikjeden. Vi ser at det ligger et stort potensial for enda større verdiskaping i næringen og da er kvalitetsarbeidet essensielt. Vi har faste kvoter på de fleste fiskearter og økt verdiskaping kommer dermed gjennom økt pris for fisken, sier han. 

Ifølge Nofima kan fisken holde seg blodfersk i opp mot to uker dersom fiskeren gjør alt hundre prosent riktig fra starten av. Det krever blant annet at fisken er svært godt utblødd og kjølt ned til null grader, allerede ombord i båten. I tillegg må fisken skånes fra slag og oppbevares i vann. Dette er av avgjørende betydning når ferskfisken skal fraktes til markeder som er langt unna. 

Foreslå din kandidat


Annonse:
http://www.kystmuseene.no/kamoeyvaer.6167680-329337.html
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS