Sjømatnæringen med økt innsats for innsamling av plast
Rydding på vestersiden, innfelt noen av dem som var og ryddet (Hasanai Prodapsri, Magnus Nilsen og Foad Ahmed).

Sjømatnæringen med økt innsats for innsamling av plast

I Nordkapp har fiskerinæringen deltatt på plukking av plast og søppel.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 22.02.2018 01:35

Sjømatnæringen skal bidra til å redusere plastforurensningen i havet, forbedre egen avfallshåndtering ytterligere og sørge for at eventuelle utslipp av mikroplast fra egen virksomhet blir redusert. 

I fjor kom en Sintef-rapport som viser at norske havbruksbedrifter både har rutiner for avfallshåndteringen, benytter returordningene for utstyr og i dag ikke er en kilde til omfattende marin forsøpling. Likevel er det en kjensgjerning at næringen bruker mye plast og genererer mye plastavfall hvert år. Det er fortsatt et forbedringspotensial på en rekke områder, ifølge nettstedet til Sjømat Norge

Sjømat Norge vil på vegne av næringen arbeide med flere tiltak for å redusere mengden plastavfall:
-Bidra til ytterligere innsamling av avfall og håndtering av utrangert utstyr, inkludert taustumper og innfestingsmaterialer.
-Bidra til mer gjenbruk og gjenvinning av spesielt plastmaterialer.
-Bidra til økt kunnskap om forekomst og konsekvenser av nanoplast i havet.
-Økt oppmerksomhet på hot-spots for utslipp av mikroplast og nanoplast for å redusere omfanget (for eksempel fra utfôringsutstyr i havbruk).
-Bidra til at enda flere sjømatbedrifter deltar i strandrydding.

Å samle inn søppel som er havnet i havet er et kontinuerlig arbeid. Sjømat Norge er derfor svært positiv til at det er bredt flertall på Stortinget for å innføre gratis levering av marint avfall i norske havner. Erfaringene fra prøveprosjektet «Fishing for Litter» viser at tiltakene nytter.

Nordvågen 
Nordvågen AS er et eksempel på en bedrift med sjømat som har tatt ansvar for rydding av søppel. I juni i fjor ble skoleungdommer med sommerjobb på bedriften sendt ut. Ungdommene brukte litt av arbeidstiden til søppelplukking, og ryddet fjæra på vestersiden.

--Vi ønsker å ha fokus på dette med søppel og forsøpling, spesielt i nærmiljøet vårt. Søplet som ligger på vestersiden kan jo komme fra oss, sa Leif Nylund ved Nordvågen AS til Radio Nordkapp i juni i fjor. 

Det ble funnet mye plast i strandsoneaksjonene som ble gjennomført på Magerøya i 2017. 






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS