Norge har fått en nasjonal reiseplanlegger
Nå skal det bli enklere for reisende å finne informasjon om kollektivtilbudet i Finnmark, og finnmarkingene skal finne informasjon om kollektivtrafikken på de andre stedene i landet. (Illustrasjonsfoto)

Norge har fått en nasjonal reiseplanlegger

Et politisk ønske fra Stortinget ble realisert offisielt torsdag 8. februar.
Samferdsel
Raymond Elde
Publisert : 08.02.2018 11:15

Med hjelp fra Sopra Steria har Entur samlet 58 500 stoppested, 3 000 reiseruter og 60 kollektivselskap i én felles løsning i det som er en nasjonal reiseplanlegger. 

--Det har vært litt som å løpe maraton og foreta en hjertetransplantasjon samtidig. Vi har jobbet intenst med å få til en løsning som gir sømløse kollektive reiser over hele landet, sier Hanne Nettum Breivik, prosjektleder i Entur, ifølge Pressenytt. 

Entur et statlig selskap under Samferdselsdepartementet.

Torsdag 8. februar var den offisielle lanseringsdatoen for både mobilappen Entur og nettsiden en-tur.no, der alle rutetider for landets buss-, trikk-, tog- og fergelinjer er samlet på ett sted. Nå selges enkeltbilletter for Ruter og for tog, men på sikt skal reisende få kjøpt billetter til hele landets kollektivtilbud gjennom løsningen.

Målet er ganske enkelt: Å gjøre det lettere for folk å reise kollektivt, slik at stadig flere lar bilen stå i garasjen. Da må absolutt all nødvendig informasjon ligge tilgjengelig på ett og samme sted. I tillegg må informasjonen være korrekt, oppdatert og nøytral.

Hanne Nettum Breivik mener det har nemlig mildt sagt vært vanskelig for kollektivreisende å orientere seg utenfor sitt nærområde. Fylkeskommunene tilrettelegger for kollektivtrafikken innenfor sine grenser, og rutinene når det gjelder for eksempel rutetabeller, billettsalg og informasjon varierer stort blant de 60 aktørene som leverer kollektivtjenester i Norge.

Første gang Stortinget etterlyste en nasjonal reiseplanlegger var i 2006. Ansvaret ble lagt til Vegdirektoratet, som fikk med NRK og etter hvert Ruter på laget. Hanne Nettum Breivik, som tidligere var prosjektleder for Ruter Billett, ble i 2014 hentet slik at storsatsingen kom på skinner igjen.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS