Derfor bør du ta av ytterjakken i bilen
Tester viser at det er viktig med tynnere klær når man er festet med sikkerhetsbelte i bil. (Foto. Tryg Forsikring)

Derfor bør du ta av ytterjakken i bilen

Oppfordring til bilistene fra Tryg Forsikring.
Samferdsel
Raymond Elde
Publisert : 10.02.2018 06:00

Det nærmer seg vinterferie over det ganske land, og med det legger tusenvis til fjells. De aller fleste med bil, resten med tog eller buss. Hvis det det er kaldt ute setter mange seg inn i bilen med store boblejakker på, før bilen er blitt varm. Det bør man ikke gjøre, ifølge Tryg Forsikring. 

--Kollisjonstester viser at bilbelte ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en oppbremsing eller sammenstøt vil kroppen bevege seg fremover mer enn hvis man ikke har jakke og dermed bilbelte tett inntil kroppen. Dette kan gi store utslag selv i moderat hastighet, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Man anslår at et bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med opptil 50 prosent for fører og forsetepassasjer, ifølge Statens vegvesen. Likevel er det mange som faktisk ikke bruker bilbelte. Nær fire av ti drepte i bilulykker i 2016 brukte ikke bilbelte, viser tall fra vegvesenet.

--Det holder ikke å bare bruke bilbelte, man må bruke det riktig og ha det stramt over hoftene og skulderen. Med slakk blir kroppen kastet fremover ved sammenstøt og da kan du få et trykk over magen på flere hundre kilo. Det kan gi store indre skader, sier Opedal.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS