Hvor mye snø tåler egentlig taket ditt?
Det har vært vintre med så mye snø i Nordkapp, at forsikringsselskapene har fryktet for hus. (Illustrasjonsfoto, Tryg Forsikring)

Hvor mye snø tåler egentlig taket ditt?

Tryg Forsikring stiller spørsmål og kommer med svar.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 26.01.2018 11:00

Det er ikke spesielt mye snø i Nordkapp-regionen, men hvor mye nedbør det blir de neste månedene er vanskelig å vite. 

Hver vinter kollapser flere bygninger i Norge på grunn av store snømengder som har lagt seg på taket. Etter snøfall kommer ofte mildvær med nedbør og regn. Det kan bli dyrt å ignorere tung og våt snø på taket.

--Det er huseiers ansvar å sikre bygningen og man er pålagt å jevnlig fjerne snø fra tak, vegger og terrasser. Skulle bygningen bli skadet på grunn av snø kan det indikere uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring, i en pressemelding. 

Med mye snø på taket er det ikke uvanlig å høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan du oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er tydelige tegn på stor belastning på taket.

--Når du måker taket bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjev belastning og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket så skader du ikke taktekningen, sier Opedal.

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt for eksempel 250 kilo per kvadratmeter, betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

--Heldigvis ser vi at de aller fleste vet når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er verdt å minne om at skulle situasjonen være slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, sier Opedal i Tryg Forsikring.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS