Torsk har utviklet unik evne til å takle kulde
Torsk har evnen til å skille ut antifrys-proteiner i blodet. (Illustrasjonsfoto)

Torsk har utviklet unik evne til å takle kulde

Helle Tessand Baalsrud skal forsvare en doktorgrad om torsk og evnen til å takle kulde.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 29.01.2018 01:19

Torsken kan beite rett under havisen om vinteren, takket være antifrysestoff i blodet.

Frysepunktet for vann er som kjent null grader. Sjøvann kan bli så kaldt som minus to grader før det fryser, på grunn av det høye saltinnholdet. Så lav temperatur kan gi dødelige frostskader hos kaldblodige organismer som fisk.

Torsken og skreien utviklet på et tidspunkt en unik evne til å takle kulde. Dermed kan de beite rett under havisen om vinteren, uten konkurranse fra andre fisker. Nå har norske forskere kartlagt nøkkelen til torskefamiliens suksess med å tilpasse seg iskalde farvann.

--Gener som oppsto tilfeldig og naturlig seleksjon forklarer torskens evolusjonssuksess, sier stipendiat Helle Tessand Baalsrud som snart skal forsvare en doktorgrad på temaet.

Artikkelen er publisert i Molecular Biology and Evolution, ifølge Forskning.no

Har antifrysestoff i blodet
Torsken og flere av dens slektninger har utviklet evnen til å skille ut antifrys-proteiner i blodet. Dette stoffet virker omtrent som frostvæske gjør i spylevann til bilvinduer.

--Disse proteinene er mer effektive enn frostvæske som består av alkoholer, sier Baalsrud. 

Proteinene binder seg til bittesmå iskrystaller i blodet til torsken og forhindrer at isen vokser og gjør skade i torskekroppen. Genet som styrer produksjonen av antifrysproteiner, er derfor avgjørende for at torsken kan overleve i arktiske strøk.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS