Forhandlingene mellom Finnmark og Troms er i gang igjen
Forhandlingsutvalgene fra Finnmark og Troms er i gang med samtalene igjen. (Foto: Ina Eliassen/FFK)

Forhandlingene mellom Finnmark og Troms er i gang igjen

Forhandlingene startet fredag morgen, og Finnmark kom med forslag i begynnelsen av møtet.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 12.01.2018 11:00

Forhandlingene mellom Finnmark og Troms for sammenslåingen av fylkene startet opp fredag morgen. 

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) startet møtet med at hun la frem et nytt forslag til løsning fra Finnmark. Finnmark skisserer forslaget at begge fylkestingene skal utgjøre fellesnemnda. 
--Vi foreslår også en «4-pluss» modell som sikrer administrasjonene i Vadsø, Tromsø, Finnsnes og Harstad, sier Vassvik i en pressemelding. 

Fra tidligere møter er det kjent at Finnmark og Troms ønsker å gi de ansatte en jobbgaranti i fem år fra sammenslåingsdatoen 1.1. 2020.  
--Vi foreslår at den nye politiske ledelsen basert på formannskapsmodellen blir lagt til Tromsø, mens administrasjonssjefen sitter i Vadsø. Så tror jeg det er et godt signal og ikke minst et virkemiddel å ta hele nyfylket i bruk gjennom en «4 pluss-løsning».  Det betyr å beholde administrasjonene i Finnsnes, Harstad, Tromsø og Vadsø, sier Vassvik. 

Finnmark-delegasjonen tror 4-plussmodellen ivaretar Finnmark og Troms særegenheter, og vil bidra til en helhetlig samfunnsutvikling av det nye fylket. Vassvik tror begge fylkestingene kan samle seg om 4-plussmodellen. 

Fellesnemnd 
Fellesnemnd er ett av stridsspørsmålene i forhandlingene. 
--Vi foreslo ei fellesnemnd med lik representasjon, men Troms sa nei. Derfor foreslår vi at begge fylkestingene kan utgjøre denne viktige nemnda som skal spikre mye av strukturen for det nye storfylket. På denne måten sikrer vi bredest mulig politisk forankring. Troms har 37 representanter, Finnmark to færre. Sør- og Nord-Trøndelag løste også utfordringene med fellesnemnd på denne måten, sier Vassvik.

Brudd 
Det var i november i fjor det ble brudd i forhandlingene mellom Finnmark og Troms. Årsaken til at forhandlingsutvalget fra Finnmark brøt var at de mente Troms ikke anerkjente Finnmark som en likeverdig part i forhandlingene. 


Annonse:
http://www.kystmuseene.no/kamoeyvaer.6167680-329337.html
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS