Mystisk branntopp på andre juledag
2. juledag peker seg ut som en dag med branner i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Mystisk branntopp på andre juledag

Forklaringen til mange branner 2. juledag kan være juleselskapene som arrangeres.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 26.12.2017 21:29

Tre dager peker seg ut i brannstatistikken rundt jul og nyttår. Én av dem overrasker.

Lille julaften, andre juledag og første nyttårsdag er det rundt 50 prosent flere branner enn de andre dagene i dette tidsrommet. Det viser en analyse forsikringsselskapet If har gjort av brannskadestatistikk for hele forsikringsbransjen de siste fem årene. Statistikken fra Finans Norge omfatter alle skader knyttet til brann, både ved brannutrykninger og branntilløp.

Til sammen i femårsperioden har det vært 320 meldte brannskader på andre juledag. På julaften og tredje juledag har det til sammenligning vært henholdsvis 202 og 238 skader. De andre dagene i romjula ligger på samme, jevne nivå.
--Vi er faktisk litt overrasket over at andre juledag er en branntopp. Skadene på første nyttårsdag, som egentlig knytter seg feiringen nyttårsaften og det som skjer midt på natta der er mer åpenbare, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If, i en pressemelding. 

Selv om det kan være vanskelig å finne en entydig og åpenbar forklaring på hvorfor det er såpass mange branner andre juledag, tar Clementz sjansen på å spekulere litt. 
--Andre juledag er mange i juleselskaper, og vi koser oss med mat og god drikke. Tørrkoking på kjøkkenet, brannsmitte fra levende lys og gnister fra peisen kan dra opp tallene denne dagen, sier Clementz. 


Annonse:
http://www.kystmuseene.no/kamoeyvaer.6167680-329337.html
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS