Derfor bør du slå av adventslysene om natten
Adventsstaken som tok fyr. (Foto: Frende Forsikring)

Derfor bør du slå av adventslysene om natten

Denne lysestaken kjenner mange igjen. Den står kanskje i vinduet ditt, og står på døgnet rundt. Denne tok fyr.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 16.12.2017 03:45

Adventsstaken på bildet begynte å brenne om natten. Det tok fyr i det ene lyset, og flammen spredte seg til gardinene. Huset ble helt nedsotet etter branntilløpet.

--Julepynt med lys kan være en brannfelle om den ikke brukes riktig, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Desember er årets travleste måned for brannvesenet. Det brenner i nesten 50 prosent flere boliger i julemåneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år.

--Om lysestaken har veltet eller julepynten har vært pakket opp og ned noen ganger, kan ledninger bli klemt og pærer ødelagt, forteller branneksperten. 

Utstyret kan være skadet og brannfarlig uten at du er klar over det.

--I flerarmede adventsstaker kan pærene være ustabile. Blir lysstyrken i de forskjellige pærene ujevn, et det tegn på at noe ikke er som det skal. Da bør pærene skiftes, sier Skjerping.

Når en lyspære går på julebelysningen, vil spenningen og temperaturen øke på de andre pærene. Blir de overopphetet kan de antenne tekstiler i nærheten. Dette kan føre til brann, spesielt når de er i nærheten av annen pynt som lett tar fyr, ifølge Frende Forsikring. 


Annonse:
http://www.kystmuseene.no/kamoeyvaer.6167680-329337.html
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS