Sørg for at baklysene på bilen lyser i snøføyka
Vinter i Skarsvåg. (Arkivfoto)

Sørg for at baklysene på bilen lyser i snøføyka

Mange sensorer tar ikke hensyn til værforholdene.
Samferdsel
Raymond Elde
Publisert : 01.12.2017 20:00

Moderne biler har automatiske kjørelys, men EU-kravene sier ingenting om at baklys skal være tent om dagen. Det passer dårlig i nordisk vintervær. 

--Automatikken slår ikke nødvendigvis inn i blåtimen og snødrevet. Derfor er det lurt å skru på lysene manuelt, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding. 

Moderne biler leveres gjerne med automatiske kjørelys. En lyssensor registrerer når det er lyst nok til å bruke kjørelys, og på svært mange bilmodeller skrus derfor baklysene av.

De færreste bilprodusentene lager biler med spesielle spesifikasjoner for Norge. Ettersom EU-direktivet er det som gjelder, leveres bilene kun med kjørelys foran. Derfor er mange nyere biler mørklagt bak når kjørelysene er tent.

Værforholdene i nord er ofte dårlig tilpasset en sensor som bare registrerer hvor lyst det er. Sensoren tar ikke hensyn til om det er regn, snøføyke eller «blåtime». Mange irriterer seg over at bilen foran er mørklagt bak, uten å tenke på at man kanskje er like mørklagt selv.


Annonse:
https://stillinger.headvisor.no/nordkappkommune/sektorleder0918/
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS