Jakter på kvalitetsforskjellen i mat
Jordbær blir rødere lengre sør på grunn av høyere temperaturer. (Illustrasjonsfoto)

Jakter på kvalitetsforskjellen i mat

Forskjell på mat produsert i nord og sør, har Norsk institutt for bioøkonomi funnet ut.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 29.11.2017 19:30

Planter på ulike breddegrader har ulike vekstvilkår relatert til blant annet lysintensitet, daglengde og temperatur.

Nå er forskerne på jakt etter den dokumenterbare kvalitetsforskjellen mellom mat produsert i nord eller sør.

Det er ingen i Norge som lar seg overraske over at det er klimatiske forskjeller mellom nord og sør. I nord er gjennomsnittstemperaturen lavere og vekstsesongen er kortere enn i sør. Sør i landet er det i tillegg en høyere intensitet av fotosyntetisk aktivt lys, mens man i nord har lengre perioder med lys som kan kompensere for den lavere intensiteten. 

Plantene vi spiser inneholder mange kjemiske forbindelser som er viktige både for smak og helse. Konsentrasjonen av disse forbindelsene påvirkes av genetiske, biotiske og abiotiske forhold. Det betyr at de unike vekstforholdene i nord, med blant annet midnattssol og lave veksttemperaturer, gjør noe med konsentrasjonen av enkelte forbindelser. Og her er det stor variasjon mellom arter, sorter og planteorganer.

--Vi har funnet dokumentasjon på at gulrøtter dyrket på nordlige breddegrader hadde høyere innhold av fruktose og glukose som assosieres med søt og syrlig smak. Også kålrota blir søtere, syrligere, sprøere og saftigere når den dyrkes under lavere temperatur. Jordbæra blir rødere ved høye temperaturer, mens multebæra blir større ved lavere, sier Anne Linn Hykkerud, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi, ifølge nibio.no


Annonse:
http://www.kystmuseene.no/kamoeyvaer.6167680-329337.html
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS