Over 100 millioner «søppelbiter» i Barentshavet
Eksempel på vanlig søppel funnet på havbunnen: A-C: plasthanske, garn som sitter fast i korallrev og trålwire, D: drikkekartong med plastfôring, E-G: plastpose, pakkebånd i korallrev og søppelsekk. (Fotomontasje: Havforskningsinstituttet)

Over 100 millioner «søppelbiter» i Barentshavet

Bunnkartleggingsprosjektet MAREANO avdekker søppel i Barentshavet.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 10.10.2017 20:00

Det ligger over 100 millioner store og små «søppelbiter» på bunnen i Barentshavet, mye er gammelt fiskeutstyr. Den samlede vekten er anslått til 23 000 tonn, skriver Havforskningsinstituttet

Dette kommer fram i en ny publikasjon som er basert på analyser av videoopptakene fra bunnkartleggingsprosjektet MAREANO.

Søppelet er ikke jevnt fordelt på havbunnen. Det meste av søppelet er observert i to typer områder: der det er mye næringsaktivitet på overflaten og der bunnen består av et spesielt landskap som «fanger» søppelet.

--Vi ser tydelig at det er en opphoping av søppel i enkelte landskapstyper på havbunnen. Spesielt i dype daler og raviner, her blir avfallet liggende og kan ikke fraktes videre med strømmene, forteller Lene Buhl-Mortensen som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Også der det er mye fiskeriaktivitet kan forskerne observere mye søppel på bunnen.


Annonse:
https://candidate.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?cid=392&ProjectId=178290&DepartmentId=17552&MediaId=5
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS