To australske veteraner gikk Norge på langs for veteransaken
Turen fra Nordkapp-platået startet 15. april. (Foto: Ronald Hansen)

To australske veteraner gikk Norge på langs for veteransaken

Jack Barden og Daniel Robinson hedret for en marsj fra Nordkapp-platået til Lindesnes fyr.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 09.10.2017 23:30
Sist oppdatert : 11.10.2017 10:30

Jack Barden og Daniel Robinson, som gikk Norge på langs fra Nordkapp til Lindesnes fyr, ble hedret på et anerkjennelsesarrangement arrangert av Forsvarets veterantjeneste.

Jack Barden var alene som tok imot Forsvarets anerkjennelse for det de to hadde utrettet og vist på sin vei fra nord til sør. Daniel Robinson hadde returnert til Australia.

Til sammen hadde de tilbakelagt en strekning på 3 353 kilometer fra Nordkapp til Lindesnes fyr. De to veteranene startet ut fra Nordkapp 15. april. På det tidspunktet var det fortsatt full vinter i Finnmark. Vinterforhold med is, snø, kulde og vind var for dem relativt ukjent, sammen med kravene til utstyret og bekledning. Læringskurven for overlevelse under barske naturforhold ble derfor bratt med mange utfordringer. På sin reise gjennom landet hadde de bare møtt på hyggelige, gjestmilde og hjelpsomme nordmenn som bistod med alt fra husly til transport. Under deler av reisen hadde de følge av andre utenlandske og norske veteraner. Det var mange som hadde lyst til å ta følge med dem sydover, melder Regjeringen.no. 

Hensikten med marsjen var å rette søkelyset på blant annet oppfatningen av begrepet «veteran». De fleste forbinder en veteran med en som er skadet, desillusjonert og rusmisbruker, i tillegg til en som synes synd på seg selv. For Jack Barden er det viktig at ordet «veteran» forbindes med noe positivt og ærerikt. En relativt nystartet internasjonal organisasjon, som heter Team Rubicon, har funnet sin nisje og rolle gjennom å hjelpe andre mennesker som befinner seg i nød, som for eksempel etter naturkatastrofer. Team Rubicon rekrutterer veteraner og gir dem en ny sjanse til igjen å få et meningsfullt liv som et alternativ til tungsinn og håpløshet som mange skadde veteraner føler på.

Ronald Hansen i Nordkapp var tilstede på Nordkapp-platået i april da marsjen startet. 

!Startet marsjen fra Nordkapp-platået i april, en måned med vinter i Nordkapp. (Foto: Ronald Hansen)


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS