Nordnorske journalister skrev oftest om hjelp til flyktningene
Forskere har sett på mediers dekning av flyktningestrømmen til Norge. (Illustrasjonsfoto)

Nordnorske journalister skrev oftest om hjelp til flyktningene

Mye dekning av flyktningstrømmen i Nord-Norges medier.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 20.08.2017 09:45

Journalister i Nord-Norge og på Sørlandet skrev oftest om å hjelpe flyktningene, ifølge Forskning.no. 

I 2015 strømmet flyktningene til Europa, og mange kom til Norge over grensen fra Russland i Sør-Varanger. 

To forskere ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og Nord universitet har undersøkt hvordan åtte papiraviser i Nord-Norge og Sør-Norge dekket flyktningkrisen fra august 2015 til juli 2016, i tillegg til de lokale TV-nyhetssendingene på NRK Nordnytt og NRK Sørlandet.

Nesten hver tredje sak, 29 prosent, handlet om å hjelpe flyktningene. Om alt fra barna som laget kiosk til inntekt for flyktningene i Aust-Agder, til politikere i Porsanger som aksjonerte mot dem som ikke ville ha asylmottak i bygda.

Problemene ble også dekket av redaksjonene, men det var likevel flere nøytrale saker enn problemsaker. 23 prosent var verken positive eller negative, men gjenfortalte for eksempel politikernes beslutninger.

Selv om saker om flyktninger oftere kom på forsiden av avisene i sør, ble de oftere hovedsak på forsidene i nord. Der ble de også oftere hovedsak i TV-sendingene. Det kan tyde på at hendelsene på grensa til Russland var mer dramatiske, mener forskerne.

Det var også her avisene var mest kritiske til myndighetene. Særlig i begynnelsen av 2016, da myndighetene sendte asylsøkere tilbake til Russland. Det gjorde mange i Finnmark sinte, ifølge Forskning.no. 


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS