Like lav radioaktivitet i oppdrettslaks som i villfisk
Prøver tatt fra oppdrettsanlegg langs hele kysten. (Illustrasjonsfoto)

Like lav radioaktivitet i oppdrettslaks som i villfisk

Forurensningen i oppdrettslaks er langt unna grenseverdien.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 15.08.2017 21:29

For første gang har forskere målt radioaktivitet i norsk oppdrettslaks langs hele kysten, ifølge Havforskningsinstituttet

Forurensningen i oppdrettslaks er like lav eller lavere enn i villfisk, og langt under grenseverdien. 

Mattilsynet bidrog med prøver fra 100 oppdrettsanlegg, fra Boknafjorden i sør til Varangerfjorden i nord. Prøvene ble tatt gjennom hele 2016, og tidspunktene for prøvetakingen var tilfeldig. 

--Resultatet var ikke uventet, men viktig å slå fast. Nivåene av radioaktiv forurensingen i oppdrettslaks er svært lave, uten betydning for de som spiser han, sier Hilde Elise Heldal fra faggruppe miljøkjemi ved Havforskingsinstituttet.

I den nye studien så forskerne etter en rekke menneskeskapte og naturlige radioaktive stoff, slik som cesium-137, plutonium-isotoper og kalium-40. 

Det eneste menneskeskapte stoffet forskerne fant i oppdrettslaksen, var cesium-137 på mellom 0,05 og 0,25 Becquerel per kilo laksefilet. I laksefôret fant de også bare cesium-137, opp til 0,54 Bq/kg.

--Dette ligner nivåene vi finn i villfisk. Til sammenligning er grenseverdien for næringsmidlene på 600 Bq/kg. Denne satte Mattilsynet etter Tsjernobyl-ulykka i 1986, sier Heldal.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS