Store variasjoner i lakseelvene
Store variasjoner i lakseelvene. (Foto: Eirik palm FeFo)

Store variasjoner i lakseelvene

FeFo har gått gjennom midtveisrapportene i utvalgte lakseelver.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 06.08.2017 15:45

Det har vært store variasjoner i laksefisket i Finnmark så langt i år. Mens enkelte elver ligger langt under fjoråret, ligger andre an til nytt rekordår.

--Så langt vil jeg si at det ser ut som at det blir en bra sesong. Det er noen variasjoner i år også, men i Skallelva har de allerede passert fjoråret, og der ser det ut til å bli rekord. I Repparfjord ser det også veldig bra ut, sier utmarksforvalter Steinar Normann Christensen.

Mye storlaks
FeFo har gått gjennom midtveisrapportene i utvalgte lakseelver, og forventningene til at 2017 vil bli et storlaksår, ser ut til å slå til i mange av elvene. I forkant har det vært knyttet spenning til hvordan den sene våren med mye snø i fjellene og høy vannstand i elvene ville spille inn.
Ved utgangen av juli, én måned før laksefisket er over, var det blant annet tatt flere storlaks i Repparfjordvassdraget, enn i hele 2016-sesongen.

Varierende
Også i Lakselva og Vestre Jakobselv er det rapportert om mye storaks. I volum har Vestre Jakobselv passert 5,8 tonn, og ligger dermed an til ny fangstrekord. Det samme gjelder småelver som Skallelva og Sandfjordelva, hvor sistnevnte nå passerer fjoråret i fangsttall.

I Stabburselva er det rapportert inn betydelig mindre totalfangst i år enn i fjor. Det samme gjelder Lakselva, hvor det de siste ukene er rapportert inn betydelig mindre enn i samme periode i fjor.
--Fangsttallene avhenger selvsagt av hvor flinke sesongfiskerne er til å rapportere. Men med tanke på våren som har vært, er det fortsatt vanskelig å spå hvordan det kommer til å ende, sier Christensen.

Pukkellaks
Det er i tillegg mange meldinger om mye pukkellaks i flere av elvene. Det foreligger for øyeblikket ingen statistikk over dette, men generelt har pukkellaksen en lang historie i elvene i Norge, og ble første gang observert på 1950-tallet. I Finnmark har den ifølge Artsdatabanken vært et fast innslag i mange lakseelver, spesielt i østfylket, og at den gyter i oddetallsår.
--I 1973 ble det fanget opptil 50 tonn pukkellaks i norske lakseelver. Men den er en fremmed art, og vi oppfordrer alle til å ta opp mest mulig pukkellaks», sier Steinar Normann Christensen.

(Pressemelding fra FeFo)


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS