Lofoten ber om skatt for å takle søppel og avføring
Nordkapp-turismen gir kommunale utfordringer med avføring, søppel og parkering. (Illustrasjonsfoto)

Lofoten ber om skatt for å takle søppel og avføring

Utspill fra kommuner i Lofoten, utspill som ligner på det varaordfører i Nordkapp, Kjell-Valter Sivertsen, uttrykte tidligere i sommer i Radio Nordkapp.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 26.07.2017 11:00

Kommuner i Lofoten vil innføre turistskatt slik at kommunene har penger til problemene med avføring, søppel og parkering på grunn av stort turisttrykk.

--For et par dager siden måtte ambulansen rygge fordi folk parkerte ute i veien i Torsfjorden. Pasienten var på vei til sykehus. Turistkaoset går ut over samfunnssikkerheten i Lofoten, sier ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) til VG.

VG dro lørdag til Torsfjorden med ordfører Sørdal i Flakstad, hvor et stort antall biler står parkert langs veien og den lille parkeringsplassen. Her går turister og lokale tur til populære Kvalvika.

Lofoten har vel 24.000 innbyggere. Flakstad knapt 1400.

--Vi trenger en turistskatt, men regjeringen sa nei. Overføringene vi får fra staten er til å ta vare på våre egne innbyggere. Vi har ikke råd til å drifte toaletter, parkering eller søppelhåndtering for turistene i tillegg, sier Sørdal.

Nordkapp-utspill 
I sommer kom Kjell-Valter Sivertsen (Ap), varaordfører i Nordkapp, med et utspill om at momspenger bør gå til turistkommuner. Sivertsen mener penger fra tjenester turister benytter i Nordkapp burde gå til lokale myndigheter. I dag får for eksempel staten inntektene fra moms.

Sivertsen ønsker debatt om vertskommunerollen, men legger til at reiselivsnæringen er viktig for lokalsamfunnet og alle de besøkende er positivt for Nordkapp.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS