Holder seg hjemme fra jobb og skole på grunn av pollenallergi
Mange i nord sliter med pollenallergi. (Illustrasjonsfoto)

Holder seg hjemme fra jobb og skole på grunn av pollenallergi

Bedrifter og skoler merker at mange i Nord-Norge sliter med pollenallergi.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 25.06.2017 09:45

Én av fem nordlendinger holder seg hjemme fra jobb og skole grunnet pollenallergi.                    

--Kunne vært unngått, hevder ekspertene. 

Hver femte nordlending med pollenallergi har vært borte fra jobb eller skole som følge av allergi. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden. Videre ser man at en av fem med allergi i Nord-Norge går med ubehandlet allergi. Ekspertene mener det høye sykefraværet kunne vært unngått dersom flere hadde oppsøkt lege, og færre hadde slurvet med medisineringen. 

Årets pollensesong kom rekordtidlig, og pollenspredningen er for alvor i gang. Mange nordlendinger med luftveisallergi plages av så sterke symptomer at det er utfordrende å komme seg på jobb eller skole. Når undersøkelser samtidig viser at en av fem i Nord-Norge ikke bruker noen form for behandling mot allergien, frykter ekspertene at mange går med unødvendige plager. 

--Ubehandlet allergi gir økte plager, noe som også kan føre til et unødvendig høyt sykefravær.  Det er derfor viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli foreskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. Medisiner må brukes både forebyggende i forkant av sesong, og fast gjennom hele pollensesongen, forteller avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg. 

Stadig flere rammes 
Sykefravær forårsaket av pollenallergi har store samfunnsøkonomiske konsekvenser, og er samtidig uheldig for den enkelte som rammes. Luftveisplager er et stadig økende problem i befolkningen, grunnet klimaendringer og livsstil. Academy of Allergy and Clinical Immunology spår at så mange som halvparten av den europeiske befolkningen vil oppleve plager i forbindelse med luftveisallergi i løpet av de neste 10 årene. Det er derfor viktig med riktig diagnose og tilpasset allergibehandling for den enkelte. 

--Forekomsten av allergi er allerede økende, og mange pasienter har lavere toleranse for hva kroppen tåler enn tidligere. Dersom vi skal unngå at sykefraværet øker parallelt, trenger vi også økt kunnskap om allergibehandling, forteller Sverre Steinsvåg. 

Det beste rådet han vil gi nordlendinger som sliter med allergi er å oppsøke lege. Det gjelder også for dem som faktisk lurer på om man er plaget av allergi eller en ordinær vårforkjølelse. 

Feilbruk av medisiner kan forverre plagene  
Allergiguidens undersøkelse viser at en av fem med luftsveisallergi i Nord-Norge kjøper reseptfrie allergimedisiner, fremfor medisiner forskrevet av lege. Eksperter mener vi bør være forsiktige med hvordan vi bruker reseptfrie legemidler som selges i dagligvarebutikker. Feilbruk kan i verste fall virke mot sin hensikt. 

--De reseptfrie slimhinneavsvellende nesesprayene skal ikke brukes i mer enn ti dager. Etter dette kan virkestoffene gi betennelse som gjør slimhinnene hovne, og på denne måten gjør medisinene i seg selv at du blir tett i nesen. Nesespray som fås kjøpt på resept kan være et godt alternativ. Du bør derfor oppsøke legen, råder Sverre Steinsvåg.  

Når en konsekvens av overforbruk av reseptfrie nesesprayer er at nesen blir tett, velger mange å øke forbruket for å åpne opp nesekanalene igjen.  På denne måten skaper nesesprayene en avhengighet og negativ spiral.  

--Det finnes mange gode nesesprayer på markedet, men allergibehandling 
bør helst skje i samråd med en lege. Nyere reseptbelagte nesesprayer virker både effektivt og lindrende. En nesespray som kombinerer antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, gir ofte svært god effekt. Med lokal behandling oppnår man også raskere og mer effektiv symptomlindring, forteller Steinsvåg.

(Pressemelding fra PR-opretørene)


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS