Enklere å bygge bredbånd
Nye graveregler for fiberkabler skal gjøre det enklere å bygge bredbånd. (Illustrasjonsfoto)

Enklere å bygge bredbånd

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Olje- og energidepartementet og Samferdselsdepartementet som har lagt frem forslag om nye regler for ledninger i offentlig veggrunn.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 10.06.2017 21:45

Nye regler har blitt sendt på høring, forslag fra regjeringen som skal bidra til økt digitalisering av Norge og mer forutsigbare rammebetingelser for alle ledningsaktører.

Gravekostnadene utgjør gjerne 70–80 prosent av kostnadene for fremføring av bredbånd. Det har vært ulike regler og kostnader for å legge ned bredbånd under vegstrekninger i ulike kommuner. Dette har gjort det både unødvendig byråkratisk, tidkrevende og dyrt å bygge ut bredbånd, fiber og annen digital infrastruktur.

I regelverket som har blitt sendt på høring, blir det innført en rett for ledningseiere til å legge ledning i offentlig veg. Det foreslås felles regler for gravedybde i offentlig vei og det skal legges til rette for moderne gravemetoder som «microtrenching» der dette er mulig.

Forslagene følger opp målene i Stortingsmeldingen om Digital agenda for Norge (2016) og i Nasjonal transportplan 2018-2029. 

Høringsfristen er satt til 6. september 2017. 






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS