Kvenske barn har ingen rett på kvensk språkundervisning
Det er Verena Schall fra Norske Språkråd, Hilde Skanke fra Kvensk Institutt og Hilja Huru - leder for Norske Kveners Forbund.

Kvenske barn har ingen rett på kvensk språkundervisning

Norske Kveners Forbund ønsker at politikerne skal endre Opplæringsloven.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 12.05.2017 21:25

12 år etter at kvensk ble anerkjent som eget språk i Norge, tilbys kvenskundervisning kun i Porsanger kommune. Nå mener Norske Kveners Forbund at Opplæringsloven må endres, slik at kvenske barn får rett på kvenskundervisning.

--Europarådet rapporterer at kun 40-50 elever i hele landet får tilbud om kvenskundervisning.  Finsk er et alternativ som har vært gitt flere plasser i mange år, men det er kvensk språk som er det offisielle minoritetsspråket i Norge. Og kvensk språk, vårt hjertespråk, er svært utrydningstruet. Vi trenger derfor å endre opplæringsloven nå. I tillegg må loven åpne for at kvenske barn bosatt utenfor Troms og Finnmark får rett til kvenskundervisning, noe de ikke har i dag.

Det sier Hilja Huru, leder i Norske Kveners Forbund, som hadde et møte med Kunnskapsdepartementet for å be om endring i Opplæringsloven. 

Huru møtte statssekretær Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet sammen med representanter fra Kvensk Institutt og Språkrådet. Tema for møtet var endring av opplæringsloven, men også læreplaner og utdanninga av lærere med kompetanse i kvensk ble diskutert.

Europarådet kritiserer Norge for manglende oppfølging i kvensk
I februar i år offentliggjorde Europarådets ekspertkomiteen for oppfølging av rammekonvensjonen for Nasjonale Minoriteter, offentliggjorde en krass kritikk av Norges manglende oppfølging av konvensjonen. 

-Europarådet er bekymret over at kun en kommune (dvs kun 40-50 elever) får tilbud undervisning på kvensk i Norge, resten får kun tilbud om finsk språk.

(Pressemelding fra Norske Kveners Forbund)


Annonse:
https://www.facebook.com/brillehus/
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS