Rapport om bredbånd i nordområdene
Nordområdene har mangelfull bredbåndsdekning. (Illustrasjonsfoto)

Rapport om bredbånd i nordområdene

En ny rapport foreslår hvordan det er mulig å få på plass bedre bredbåndsdekning i nordområdene.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 20.04.2017 23:30

Elektronisk kommunikasjon i områdene over 75 grader nord, som er like nord for Bjørnøya, er i dag svært utfordrende. Regjeringen varslet i Svalbardmeldingen og maritim strategi at de vil se nærmere på behovet og mulighetene for bedre kommunikasjon i nordområdene.

Nærings- og fiskeridepartementet har mottatt en rapport om elektronisk kommunikasjon i nordområdene. Rapporten er en såkalt konseptvalgsutredning (KVU), som er en ekstern utredning for alle større statlige investeringer.

Utredningen vurderer flere konsepter. Den ser på alt fra landbaserte løsninger med sendere utplassert langs kysten og på oljeplattformer, og satellitter som dekker norske havområder deler av døgnet, til kontinuerlig dekning av hele det arktiske området.

Rapporten anbefaler å gå videre med alternativet som dekker hele det arktiske området. Denne løsningen vil gi bredbåndskommunikasjon i hele Arktis, og ikke bare i de norske eller europeiske områdene. Det er dyrere enn de andre alternativene, men tilfredsstiller både norske og utenlandske aktørers behov. Samtidig gir dette alternativet også større kommersielle muligheter, ifølge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet. 

Det er DNV GL og Menon Economics som har i laget rapporten, i samarbeid med Nexia Management Consulting. Utredningen er laget på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.


Annonse:
http://www.nordkapp.kommune.no/index.php?cat=2925
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS