Minneord: Odd Holmgren 1931 - 2017
Den Norske Turistforening åpnet turløypa E1 fra Nordkapp tilSicilia i 2013, en av de mange prosjektene Odd Holmgren ivret for.

Minneord: Odd Holmgren 1931 - 2017

Før påske fikk vi meldingen om at tidligere ordfører i Nordkapp Odd Holmgren var gått bort.
Minneord skrevet av Elverkssjef i Repvåg Kraftlag Oddbjørn Samuelsen.
Lokal
Publisert : 18.04.2017 19:41
Sist oppdatert : 18.04.2017 19:51

Jeg møtte Odd første gang på Arbeiderpartiets medlemsmøte i Honningsvåg i 1987. Som en ungdom så jeg at dette var en klok mann som jobbet for å utvikle lokalsamfunnet. Fikk umiddelbart stor respekt for ordfører Odd Holmgren.

Odd startet sin karriere i kraftbransjen som aggregat passer, reparatør og samt noe installasjonsarbeid i 1948 i Nordvågen hos fiskekjøper M. Olsen.

Odd ble ansatt i RKAL i 1951, men allerede høsten 1949 var han med på å bygge 22 kV linjen fra Storbukt til Honningsvåg. 50 -51 jobbet han i Honningsvåg Elektricitetsverk AS.

Odd var med på elektrifiseringen av vårt forsyningsområde som strekker seg fra Valdak på vestsiden av Porsanger til Nordkapp kommune, Kokelv samt Revsnes i Kvalsund og hele Måsøy og Nordkapp kommuner. Områder som stort sett var veiløse, så båt var det viktigste transportmiddelet. Landtransport foregikk ved hjelp av hest og etter hvert beltegående maskiner. Det krevde både vilje, mot og styrke å bygge og opprettholde strømforsyningen i et ekstremt tøft klima med lange avstander.

Etter at Odd ble pensjonist startet han sitt arbeid med å samle inn elektroteknisk materiell som kunne benyttes til å dokumentere Repvåg Kraftlags historie og utvikling. Han var også svært aktiv i prosessen med å ta vare på Tirpitz aggregatet Repvåg Kraftlag kjøpte fra Høvdinge skipsopphuggeri i Sandnessjøen i 1950. Aggregatet som er det eneste synlige bevis etter slagskipet Tirpitz er plassert ved det gamle fergeleie i Storbukt i Honningsvåg. Odd satte i gang en prosess med å få aggregatet flyttet til et område mellom Nordkapps nye museum og Repvåg Kraftlags Elektrotekniske museum. 

Odd Holmgren har også vært med i Repvåg Kraftlags styrende organer. Han var medlem av representantskap fra 1976 – 1979, og 1995 – 2007I 2010 satte Odd Holmgren i gang med oppbyggingen av Repvåg Kraftlags Elektrotekniske Museum som ble åpnet av Jonas Gaar Støre 16.november 2014.

Han har fortalt meg mange historier etter at jeg ble elverkssjef i 2004, men en av de historiene som gjorde størst inntrykk var kabelfeilen i Rolvsøysundet i desember 1963. Den julen måtte familien feire julen uten far og ektemann. Han satt om bord i en kabelbåt og skjøtet sjøkabelen til Rolvsøy. Sent 1. juledag kom Odd hjem som han skriver i sin bok Det hvite kull. Da regner jeg med at gleden var stor i hjemmet.

En annen historie han også viser i museet han har bygd opp i Storgata 5 er historien om Tirpitz aggregatet. Odd hadde en drøm om en dag å kunne få plassert Tirpitz aggregatet på nedsiden av kraftlaget der den gamle honnørbrygga var.

Odd jobbet i Repvåg Kraftlag frem til 1975. Odd har jobbet 10 år som LO sekretær og vært ordfører i 3 perioder.

I 2010 fikk Odd kulturprisen. Like før han døde fikk han også vite at han skulle få Kongens fortjenestemedalje. Han rakk dessverre ikke å motta den.

Odd tenkte aldri på egenvinning, men på hva som var best for vårt lokalsamfunn. Når han jobbet med historien om evakueringen, losvesenet eller kraftlaget var det ønske om å formidle og ta vare på historiene han satte høyest.

Det ligger fortsatt to bestillinger fra Odd hos Bjørkmanns Trykkeri i Alta. Disse vil få den plasseringen Odd hadde tenkt i vårt museum.

Jeg er utrolig stolt og ydmyk for at han viet mye av sin pensjonist tiden til å dokumentere og vise Repvåg Kraftlags historie.

Jeg har mistet en god venn og lyser fred over hans minne.


Annonse:
http://www.nordkapp.kommune.no/index.php?cat=2925
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS