Kartlegging fra Nordkapp til Sørkapp
«G.O. Sars» er godt i gang med kartlegging av Barentshavet fra Nordkapp til Sørkapp. (Illustrasjonsfoto)

Kartlegging fra Nordkapp til Sørkapp

Den norske havbunnen blir kartlagt gjennom kartleggingsprogrammet MAREANO.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 03.04.2017 23:30

Lørdag 25. mars la «G.O. Sars» fra kai i Tromsø i ruskevær, med retning sydspissen av Svalbard.

Med vind opp i full storm og bølger opp mot 9 meters høyde tar det lenger tid enn planlagt å kjøre båten den 715 km lange strekningen.

Kartleggingen foregår innenfor syv bokser á ca 27x27 km, fordelt med noenlunde jevn avstand mellom seg, fra Storfjordrenna i nord og sør til midt i Bjørnøyrenna, sørøst for Bjørnøya, ifølge Forskning.no

Med denne store spredningen i nord-sør retning spenner kartleggingen over en stor klimagradient og krysser polarfronten, et område der arktiske kalde vannmasser møter og blandes med varmere atlanterhavsvann. Barentshavet er et såkalt sokkelhav hvor havbunnen stort sett ligger på dyp mellom 200 og 400 meters dyp. De dypeste delene ligger i Bjørnøyrenna som er en brei kanal formet av isen under siste istid.

--Dette er det 24. MAREANO-toktet for å kartlegge biologi, geologi og kjemi, det pågår fra 25. mars til 8. april. I tillegg til toktdeltagerne fra HI og NGU har vi med fem gjester. Gjestene, tre studenter og to forskere, er alle biologer og kommer fra Portugal (IPMA og DOP), England (NOC) og Norge (UiB), skriver Pål Buhl-Mortensen fra Havforskningsinstituttet og Henning Jensen fra NGU, på Forskning.no. 


Annonse:
https://www.facebook.com/brillehus/
Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS