Vil ha stortingsmelding om sørsamisk språk
Fire politikere ønsker en stortingsmelding om sørsamisk språk, kultur og næring. (Illustrasjonsfoto)

Vil ha stortingsmelding om sørsamisk språk

Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for Finnmark SV, er én av representantene som har fremmet dok 8-forslaget.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 27.03.2017 01:19

Rødgrønne politikere på Stortinget har fremmet et representantforslag om å få utarbeidet og lagt fram en egen stortingsmelding om sørsamisk språk, kultur og næring. 

Det er Kirsti Bergstø (SV), Karin Andersen (SV), Heidi Greni (Sp) og Stein Erik Lauvås (Ap) som har fremmet representantforslaget, også kalt dok 8-forslag på Stortinget. 

De rødgrønne politikerne bak forslaget, ber om at Stortinget skal be regjeringen legge fram en egen stortingsmelding om styrking av sørsamisk språk, kultur og næring.

Det er vanskelig å tallfeste hvor mange sørsamer som bor i området, men sørsamene er en «minoritet i minoriteten», og den sørsamiske kulturen er dermed særlig utsatt. Det gjelder ikke minst språket, som skiller seg vesentlig fra nordsamisk. Sørsamene er få, og som en følge av fornorskingspolitikken har trolig de fleste samene i det sørsamiske området mistet sitt eget språk. Ifølge Unescos oversikt er sørsamisk «alvorlig truet». Det skriver Bergstø, Andersen, Greni og Lauvås som bakgrunn for representantforslaget. 

Det sørsamiske området strekker seg fra Saltfjellet i nord til Engerdal i sør på norsk side. 






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS