Fortsatt en kamp for annerkjennelse av krigshistorien i nord
Det var en flott seremoni da Rasmus Utsi fikk regjeringens minnemedalje 6. februar i år.

Fortsatt en kamp for annerkjennelse av krigshistorien i nord

Arvid Pettersson vil ha flere medaljer til nord.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 15.02.2017 17:33

Historiker Arvid Pettersson sier til Radio Nordkapp, at Oslo ble bombet to ganger under andre verdenskrig. Honningsvåg ble bombet flere ganger enn Oslo, men historien om krigen i Sør-Norge dominerer. 

--Jeg har jobbet lenge med å få annerkjennelse for den nordnorske krigshistorien, men motvinden fra sør har vært for sterk. Nå må jeg finne noe annet å jobbe med, sier Arvid Pettersson.

Pettersson forteller at det heller ikke ble delt ut krigsmedaljer etter Hopseide-tragedien der seks norske soldater ble skutt to dager før krigen var slutt. 

--Jeg har nå sendt inn nye opplysninger til forsvarsministeren og håper de etterlatte kan få en oppreisning som en krigsmedalje vil være, sier Pettersson. 

--Når fagmiljøet i sør omtaler krigen i nord, snakker de om trefninger. Hendelser i sør omtales som kamper av fagmiljøet. Kirkenes opplevde 328 bombinger under andre verdenskrig mot to i Oslo, sier Pettersson.

--Sjette divisjon hadde lite tap under flere måneder med kamper og dette er begrunnelsen for at det ikke skal deles ut medaljer. Divisjoner i Sør-Norge hadde kamper kun i 14 dager og flere tap av menneskeliv, har fått krigsmedaljer. Det kan jo være slik at i nord var det bedre soldater enn i sør og derfor hadde divisjoner ikke så store tap, sier Pettersson.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS