Plast på norske strender kommer fra de nærmeste havområdene
Taubiter er blant det vanligste plastsøppelet som ble registrert på OSPAR-strendene. Her har taubiter og plastposer funnet veien til fjæresteiner på Sotra utenfor Bergen. (Foto: Torhild Dahl /Havforskningsinstituttet)

Plast på norske strender kommer fra de nærmeste havområdene

Et tydelig avtrykk fra fiskerisektoren når det gjelder plast i Barentshavet.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 24.06.2021 23:30

Plast som driver i land på syv utvalgte strender langs norskekysten og på Svalbard kommer fra havområdene i nærheten. Det viser en ny studie, ifølge Havforskningsinstituttet.

--Det er vi og våre naboland som står for det aller meste av bosset på strendene våre, sier Kjersti Opstad Strand.

Hun er forsker ved Meteorologisk institutt og har sammen med kollegaer fra Havforskningsinstituttet og Nordlandsforskning undersøkt hvor plast som er funnet på syv såkalte OSPAR-strender, kommer fra.

OSPAR-strendene har sitt navn fra Oslo-Paris-kommisjonen om registrering av plast på strender. Fem av strendene ligger langs Fastlands-Norge, og to av dem på Svalbard.

--På økosystemtoktene våre i Barentshavet har vi sett at mellom 40 og 60 prosent av plasten vi finner, er fiskerirelatert, sier HI-forsker Bjørn Einar Grøsvik.

--Det er et tydelig avtrykk fra fiskerisektoren når det gjelder plast i Barentshavet. Da er det oftest taubiter, taustumper og deler av garn, legger han til.

Et tydelig avtrykk fra fiskerisektoren når det gjelder plast i Barentshavet. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS