Forslag om tvangsmulkt sendt ut på høring
Regjeringen ønsker færre uforsikrede kjøretøy i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Forslag om tvangsmulkt sendt ut på høring

Finansministeren ønsker svensk tall i Norge for kjøretøy uten forsikring.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 04.12.2016 15:45

Finansdepartementet har sendt et forslag om at Trafikkforsikringsforeningen (TFF) kan gi tvangsmulkt til eiere av kjøretøy som ikke har ansvarsforsikring på høring.

--Ordningen vil sannsynligvis redusere antallet uforsikrede kjøretøy. Det kan føre til færre ulykker og skader. I tillegg slipper lovlydige bileiere å spleise på regningen når uforsikredes kjøretøy er involvert i ulykker, sier finansminister Siv Jensen (FrP), ifølge Regjeringen.no

Mange som eier kjøretøy har ikke forsikring, til tross for at det er en lovpålagt plikt. I dag er det 135 432 kjøretøy som ikke er forsikret. Det utgjør 3,4 prosent av kjøretøyene i Norge. Finansdepartementet anslår at TFF-ordningen vil redusere antallet uforsikrede kjøretøy til svensk nivå. Sverige har en tilsvarende ordning som Norge foreslår å innføre, der er én prosent av kjøretøyene uforsikret.

TFF-ordningen innebærer at Trafikkforsikringsforeningen (TFF) kan innkreve tvangsmulkt fra eiere av uforsikrede kjøretøy. Dagsmulkten for en personbil vil bli om lag 150 kroner og vil bli gitt for hvert døgn kjøretøyet ikke er forsikret. Dette er vesentlig dyrere enn å forsikre kjøretøyet på vanlig måte.

Inntektene fra tvangsmulkten skal gå til å dekke skader forårsaket av uforsikrede kjøretøy og skader forårsaket av uidentifiserte kjøretøy. Kostnadene til dette er på om lag 110 – 120 millioner kroner i året. Dette er kostnader som i dag må dekkes av forsikringsselskapene og dermed indirekte av alle lovlydige forsikringstakere.

Høringsfristen er satt til 3. mars 2017.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS