Skjerper praksis overfor utenlandske eiere i fiskeflåten
Fiskeri- og sjømatminister Odd-Emil Ingebrigtsen. (Foto: NFD)

Skjerper praksis overfor utenlandske eiere i fiskeflåten

Det islandske selskapet Samherji investerer i den norske kystfiskeflåten.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 10.05.2021 13:22

Nærings- og fiskeridepartementet har gitt en instruks til Fiskeridirektoratet om hvordan man skal vurdere regelbrudd foretatt med fartøy under tredjelands flagg, når det søkes om godkjenning av utenlandske selskap som minoritetseiere i norsk fiskeriselskap.

Det islandske selskapet Samherji, gjennom minoritetseierskap i rederiet Eskøy AS i Honningsvåg, investerer i den norske kystfiskeflåten. Samherji er et av de største fiskeriselskapene i Europa.

--Vi ber nå Fiskeridirektoratet føre en streng praksis i slike saker. Jeg legger ikke skjul på at denne instruksen er utløst av at det islandske selskapet Samherji har kjøpt seg inn i nok et norsk fiskeriselskap. Samherji er allerede til stede i flere av de europeiske fiskerinasjonene og har drevet fiske i våre områder under forskjellige flagg, og slik internasjonal eierkonsentrasjon byr på noen særlige kontrollmessige utfordringer, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.

--Vårt regelverk om deltakelse i fiske og eierskap i fiskeflåten har som mål at det er aktive fiskere som skal eie fiskefartøy, og fiskeriaktiviteten skal komme kystbefolkningen til gode. Det er derfor gode grunner til å vurdere nøye de utenlandske eierne som likevel blir akseptert i norsk fiskeflåte. Jeg ser ingen grunn til å være særlig imøtekommende overfor konsern som etablerer seg på kryss og tvers av lande-grenser for å samle mest mulig kvote på egne hender, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS