Bytte bil før sommerferien?
Det er mulig å kjøpe gode bruktbiler. (Illustrasjonsfoto)

Bytte bil før sommerferien?

Råd fra NAF til personer som skal kjøpe bruktbil før sommerferien.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 13.05.2021 05:36

Bilen blir viktig på årets sommerferie.

--Har du tenkt å bytte bil til sommerferien, bør du starte jakten nå. Er ønsket en flunkende ny bil, er du nok for sent ute allerede for en del modeller. Brukt bil er det derimot enklere å få tak i før ferieturen starter, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding. 

74 prosent brukte bilen som fremkomstmiddel på sommerferien i fjor. Det viser en undersøkelse Norstat gjorde for NAF rett etter ferien. Med koronarestriksjoner fortsatt hengende over oss, blir årets sommerferie ganske lik, og mange planlegger i disse dager hvordan de skal ta seg rundt på ferien.

--Det er alltid en risiko knyttet til å kjøpe bruktbil, men det er en god del du kan gjøre selv for å redusere denne risikoen. Det er for eksempel en dårlig idé å være impulsiv når du kjøper bruktbil. Du bør bruke tid på å sjekke markedet og være nøye når du prøvekjører bilene som er aktuelle før du slår til, sier Sødal.

Det tryggeste er å kjøpe bruktbil av en forhandler. Da følger det stort sett med en garanti som gjør ting enklere i etterkant. Men du må være varsom også når du handler hos forhandler.

- Velger du å kjøpe fra en forhandler, er det lurt å velge en stabil forhandler som har et godt rykte i markedet, rådgir Nils Sødal.

Kjøper du bil av en privatperson er det flere fallgruver som kan gjøre at bilkjøpet blir en rådyr affære. Derfor er det viktig å sjekke bilen grundig. Prøvekjør den og få enten et NAF-senter eller et verksted til å gå over bilen.

Sjekkliste ved bruktbilkjøp:

• Prøvekjør bilen. Benytt gjerne NAFs sjekkliste for prøvekjøring.

• Ta en kjøpstest på et NAF Senter eller få et verksted til å gå over bilen.

• Sjekk at bilen ikke har heftelser i Brønnøysundregisteret. Det er ikke uvanlig at en bil har dette. Finn ut hva du gjør hvis bilen har heftelser.

• Sjekk at vognkort og bil samsvarer. Se for eksempel om understellsnummeret i vognkortet stemmer med det som står på bilen.

• Se i serviceheftet. Her får du god oversikt over historikken på arbeid som er utført, og om den har blitt jevnlig fulgt opp med servicer. Mer om servicehefte og bilens tilstand.

• Sjekk at selgeren er den virkelige eieren av bilen ved å kontrollere at navnet på eieren er den samme som i vognkortet. Mer om å kontrollere eier av bilen.

• Skriv kontrakt!






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS