Sloss for allmennhetens tilgang til jakt og fiske i Finnmark
Norges Jeger- og Fiskerforbund sentralt og i Finnmark ønsker å opprettholde de beskyttede rettighetene for Finnmarks innbyggere som er nedfelt i finnmarkslovens §23, (Illustrasjonsfoto)

Sloss for allmennhetens tilgang til jakt og fiske i Finnmark

Norges Jeger- og Fiskerforbund melder seg nå for alvor på i kampen om hvem som skal forvalte grunnen i Karasjok.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 22.01.2021 05:42

Norges Jeger- og Fiskerforbund sentralt og i Finnmark ber i et brev til Utmarksdomstolen for Finnmark om dekning av sakskostnader for å få domstolens vurdering av de konklusjoner Finnmarkskommisjonens flertall kom til vedrørende eierskapet av grunnen i Karasjok.

--Vi er midt i en svært viktig prosess som kan medføre dramatiske konsekvenser for allmenhetens tilgang til jakt- og fiske i meget store områder i Karasjok. Her ønsker vi å engasjere oss for å ivareta allmennhetens rettigheter til jakt og fiske i Finnmark slik vi i dag har det nedfelt i finnmarksloven, sier Geir Thrane, leder i NJFF Finnmark.

--Vi er midt i en svært viktig prosess som kan medføre dramatiske konsekvenser for allmenhetens tilgang til jakt og fiske i meget store områder i Karasjok. Her ønsker vi å engasjere oss for å ivareta allmennhetens rettigheter til jakt og fiske i Finnmark slik vi i dag har det nedfelt i finnmarksloven, sier Geir Thrane, leder i NJFF Finnmark, i en pressemelding. 

--Dersom flertallsvedtaket i Finnmarkskommisjonen blir stående, vil ikke personer bosatt utenfor Karasjok ha noen rettigheter til de fornybare ressursene i Karasjok. Det betyr i realiteten at de fleste jegere og fiskere i Finnmark mister store deler av de rettigheter de i dag har, og at vi går mot en oppsplitting av Finnmarkseiendommen som ikke er ønskelig, sier Thrane. 

--Finnmarksloven ble til som et kompromiss med en intensjon om å ta hensyn til rettigheter, forpliktelser overfor urfolk, ta vare på og videreføre tradisjoner, bruk og utnyttelse av ressurser for hele Finnmarks befolkning. Finnmarkslovens gjensidige rettigheter for fylkets innbyggere på tvers av kommunegrensene var en viktig grunnpilar og en anerkjennelse av de rettigheter befolkningen i Finnmark hadde opparbeidet gjennom bruk, utdyper Thrane i pressemeldingen. 

Norges Jeger- og Fiskerforbund har til hensikt å ta ut stevning for Utmarksdomstolen for Finnmark for å få domstolens vurdering av de konklusjoner Finnmarkskommisjonens flertall kom til, Hensikten er at jeger- og fiskerforbundet ønsker å opprettholde de beskyttede rettighetene for Finnmarks innbyggere som er nedfelt i finnmarkslovens §23, samt at jeger- og fiskerforbundet har en generell interesse i at allmennhetens adgang til å fortsatt kunne jakte og fiske opprettholdes, i utredningsområdet Finnmarkskommisjonens rapport gjelder.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS