Havet langs kysten har blitt mørkere
Havet har blitt mørkere. (Illustrasjonsfoto)

Havet langs kysten har blitt mørkere

Det finnes en forklaring på hvorfor havet har blitt mørkere.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 03.01.2021 15:45

Noe har skjedd med vannet i kyststrømmen vår. Det har rett og slett blitt mørkere, ifølge Forskning.no

I en ny rapport, skrevet på oppdrag fra Miljødirektoratet, har Niva-forskere oppsummert kunnskapen som finnes om formørkningen av den norske havstrømmen.

For når mindre lys trenger ned i havet, gjør det livet vanskelig for både plankton, tare, sjøgress og fisk. De er nemlig alle avhengige av lys for å skaffe seg næring.

Helene Frigstad, prosjektlederen bak rapporten, sier det er viktig at både forskere og myndigheter er klare over at vannet langs kysten blir mørkere. Hun forsker på økosystemer i havet ved Niva.

--Formørkning av kystvannet er kanskje en faktor som har vært litt oversett med tanke på å forstå de endringene vi ser i sjøen, sier hun, ifølge Forskning.no

Årsaken til at vannet blir mørkere, er at et renner mer grums fra land ut i sjøen. Forskernes rapport viser at mengden løst organisk materiale som havner i havet, har økt de siste 30 årene. Når sollys treffer disse partiklene, blir det absorbert istedenfor å trenge videre nedover i vannet. Resultatet er altså at det blir mørkere under vann, spesielt nede på dypet.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS