Distriktene skaper store verdier
Fra venstre: Statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem, leder i Distriktsnæringsutvalget Svein Richard Brandtzæg og statssekretær Raymond Robertsen. (Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet)

Distriktene skaper store verdier

En rekke tiltak må til for at det skal være attraktivt å bo distriktene.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 29.10.2020 01:35

Næringslivet i distriktene skaper store verdier, og befolkningsnedgangen i distriktene skyldes ikke først og fremst mangel på arbeidsplasser eller næringspolitisk innsats. Det er en av hovedkonklusjonene i en ny utredning fra Distriktsnæringsutvalget.

Utvalget som er ledet av tidligere Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg, overleverte 28. oktober sin utredning til statssekretærene Lucie Katrine Sunde (V) og Raymond Robertsen (H). 

Rapporten viser at det går godt for store deler av næringslivet i distrikts-Norge. Hvis man ser bort fra finansnæringen, har bedrifter i de minst sentrale kommunene i Norge hatt sterkere vekst i verdiskapingen og produktiviteten enn gjennomsnittet for landet de siste ti årene, ifølge Regjeringen.no. 

Et satsingsområde i distriktspolitikken har i mange år vært å stimulere til arbeidsplassutviklingen i distriktene. Utvalgets analyser viser imidlertid at årsaken til at folk flytter til sentrale strøk, i mindre grad handler om mangel på arbeidsplasser.

Utvalget mener derfor at en effektiv distriktspolitikk i tillegg må bestå av et bredt spekter av tiltak som gjør det attraktivt å flytte eller bli værende i distriktene. Eksempler på dette er utflytting av statlige arbeidsplasser for å bidra til mer varierte arbeidsmarkeder, gode fritidstilbud, tilgang til skoler og barnehager, boliger og kulturtilbud.

Distriktsnæringsutvalget er ett av to utvalg som ble varslet i Distriktsmeldingen som ble lagt frem av regjeringen høsten 2019. Det andre utvalget, Demografiutvalget, utreder konsekvensene av demografiutfordringer i distriktene. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS