Innkjøpsstopp, reisestans og ansettelseskontroll i fylkeskommunen
Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo. (Foto: Trond Magne Henriksen)

Innkjøpsstopp, reisestans og ansettelseskontroll i fylkeskommunen

Den økonomiske situasjonen i Troms og Finnmark fylkeskommune, er utfordrende.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 23.10.2020 20:00

Fylkesrådet innfører innkjøpsstopp, reisestans og ansettelseskontroll i Troms og Finnmark fylkeskommune

Fylkeskommunen har opprettholdt store deler av aktivitetsnivået også gjennom koronaperioden. Fylkesrådet ser at det må gjennomføres en reduksjon i aktiviteten i årets siste måneder, og innfører nå en stopp i innkjøp og reisevirksomhet.

--Tjenestetilbudet som er vedtatt i fylkeskommunen er for høyt i forhold til de vedtatte budsjettrammene og dette bidrar til et behov for å redusere aktiviteten noe på slutten av året. Fylkesrådet har tatt aktive grep gjennom hele året for å tilpasse driftsnivået til vedtatte økonomiske rammer og dette grepet er en del av rådets økonomistyring. I en slik situasjon er det viktig for fylkesrådet å innføre begrensninger også for administrasjonens aktivitet, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) i en pressemelding. 

Fylkesrådet anser det som viktig å utvise budsjettdisiplin og vil derfor innføre innkjøpsstopp, reisestans og stillingskontroll i fylkeskommunen ut 2020. Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo viser til at dette er midlertidige tiltak for å styre mot en balanse i årets budsjett, og legger vekt på at innbyggerne ikke skal merke endring i tjenestetilbudet.

Aktiv styring
Fylkesråd for plan, økonomi og kultur Anne Toril Eriksen Balto (Sp) viser også til den økningen i utgifter som har fulgt i kjølvannet av Stortingets vedtak om å slå sammen Troms og Finnmark fylkeskommuner.

--Fylkesrådet jobber aktivt med styring av økonomien i fylkeskommunen, men vedtatt driftsnivå er for høyt i tillegg til at statlig finansiering av tvangssammenslåingen og nye oppgaver er for altfor svak, og noen steder ikke-eksisterende. Covid19-kostnadene har også ført til at økt usikkerhet i fylkeskommunens økonomi. Årets budsjett hadde en lavere finansiell buffer enn ønskelig og dette har redusert fylkeskommunens evne til å håndtere usikkerheten. I sum medfører dette et behov for å redusere aktiviteten mot slutten av året. Det grepet tar vi, sier fylkesråd Eriksen Balto.

Troms og Finnmark fylkeskommune er en helt ny organisasjon i 2020 og fylkesrådet har derfor vært gjennom et utfordrende år. Dette har økt usikkerhetsmarginene betydelig i forhold til tidligere års erfaringer med økonomistyring fra henholdsvis Troms og Finnmark fylkeskommuner. En pandemi som fortsatt pågår har vanskeliggjort situasjonen ytterligere.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS