Nye metoder fant mikroplast i filet og lever hos fisk
I studien SalmoDetect fant forskerne mikroplast i villaks, oppdrettslaks og fjellørret. Her er mikroplast som Havforskningsinstituttet viste frem under Forskningstorget i 2018. (Foto: Torhild Dahl/Havforskningsinstituttet)

Nye metoder fant mikroplast i filet og lever hos fisk

Havforskningsinstituttet kan måle mikroplast helt ned til ti mikrometer.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 25.10.2020 15:45

Forskere ved NORCE, Havforskningsinstituttet og NILU har funnet mikroplast i filet og lever hos oppdrettslaks, villaks og fjellørret. Nye metoder gjør det mulig for forskerne å måle mikroplast i vev fra fisk.

Forskerne har til sammen undersøkt 40 oppdrettslaks fra to ulike lokaliteter, samt 15 villaks fra Sørfjorden utenfor Bergen, og 15 fjellørret fra tre fjellvann i Rogaland i samleprøver. Forskerne fant mikroplast av flere typer både i lever og muskelvev, i både oppdrettsfisk og villfisk.

--De fleste partiklene som ble funnet var under 50 mikrometer, og helt ned til ti mikrometer, som er minste mulige størrelse vi kan påvise. Det sier forsker Tanja Kögel, til Havforskningsinstituttet eget nettsted, HI.no.

Mikroplast er små plastpartikler som har en størrelse på under fem millimeter. Metoden som brukes for å analysere mikroplast ved Havforskningsinstituttet kan måle mikroplast helt ned til ti mikrometer. Ti mikrometer er en hundredel av en millimeter, og til sammenligning er størrelsen på en kroppscelle ti til 20 mikrometer.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS