Vitner om vrangvilje mot Veidnes
Frode Alfheim, på Veidnes i september.

Vitner om vrangvilje mot Veidnes

Industri Energi er svært kritisk til regjeringens nei til ilandføring av olje til Veidnes.
Olje – Sarnes
Raymond Elde
Publisert : 07.10.2020 21:59
Sist oppdatert : 07.10.2020 22:06

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, mener det er et slett arbeid som er gjort av regjeringen når det kommer til vurderingen av en ilandføringsterminal på Veidnes.

--Det er rent ut fortvilende å lese regjeringens fremlegg til statsbudsjett når det kommer til kapittelet om Veidnes. Her er viljen rensket vekk og et helt departement er brukt til å skrive en argumentsamling til et skolevalg. Dette er ikke verdig en norsk regjering, sier forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim i en pressemelding. 

Når det gjelder ilandføring på Veidnes er det gjort et slett arbeid av regjeringen, ifølge Industri Energi. Det er uansvarlig å skyve EØS-avtalen foran seg når de juridiske vurderingene som til nå er kjent sier at Veidnes ikke er i strid med EØS-forpliktelsene. Her har ikke regjeringen Stortingets flertall i ryggen. FrP, Sp og Arbeiderpartiet krevde ilandføring på Veidnes i forhandlingene og vant fram. Industri Energi forventer at dette flertallet fortsatt står på vedtaket og følger opp forpliktelsene til oljearbeidere og Nord-Norge. 

Regjeringen bruker en sirkelargumentasjon mot Stortingets vedtak. De viser til at det ikke er et prosjekt i selskapene. Det visste også Stortinget da de vedtok Veidnes i juni. Men man antar at Stortinget hadde trodd at både regjeringen og oljeselskapene skulle oppvise så mye politisk fintfølelse at man gjorde sitt beste for å få til en løsning. Ikke bare argumentere imot. 

--Regjeringen sier i dokumentet at de «neppe» får en utbygning på Veidnes godkjent hos ESA. De sier at de «neppe» kan få selskapene til å vedta byggingen av en terminal før utgangen av 2022. Dette vitner mer om en upresis synsing fra departementet enn kunnskap etter å ha brukt tiden fra juni til i dag. Vi vet ikke nå om ESA ville godkjent et eller annet prosjekt. Bare at departementet mener at det «neppe» er mulig. Vi vet ikke om partnerne i oljefeltene klarer å få opp et prosjekt å stå før utgangen av 2022. Bare at de «neppe» klarer det. Jeg hadde forventet mer enn synsing når et flertall i Stortinget ønsker en løsning, sier Frode Alfheim. 

Alfheim mener også at regjeringen og Tina Bru skal vokte seg vel for å synse om EØS-avtalen når de ønsker å skjule seg bak den for å la være å gjennomføre Stortingets vedtak. 

--Jeg ser at Høyres sentralstyre ikke bryr seg om landsmøtevedtak og gjør om på dem i ettertid. Slik burde det ikke være når det kommer til helt tydelige vedtak i Stortinget, sier Frode Alfheim.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS