Velger fossil diesel
Kristina Hansen, fylkesråd for samferdsel. (Arkivfoto)

Velger fossil diesel

Kristina Hansen, fylkesråd for samferdsel, mener dette umulig kan være den politiske intensjonen bak avgiften.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 02.10.2020 23:30

Den 1. juli ble det innført veibruksavgift på biodrivstoff. Merkostnadene dette medfører tvinger fylkesrådet til å ta grep.

Troms og Finnmark fylkeskommune har i dag kontraktsfestet bruk av fornybar biodiesel på majoriteten av sine busser. Regjeringen har nylig innført veibruksavgift på biodrivstoff med virkning fra 1. juli. Avgiften utgjør 3,62 kroner per liter og medfører en betydelig økning i avgiften som bussoperatørene betaler for drivstoff, ifølge en pressemelding fra fylkeskommunen.

--Bruk av biodrivstoff er mer miljøvennlig enn bruk av fossil diesel. Det er også grunnen til dette er en vanskelig sak, siden konsekvensen av avgiftsøkningen vil føre til overgang til fossil diesel. Det kan umulig være den politiske intensjonen bak avgiften, sier fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen (Ap).

Tide Buss har sendt krav om kompensasjon for merkostnader for perioden 1. juli til 31. desember 2020. Kompensasjonskravet er på 5,7 millioner kroner.
 
--Hvor stor effekten blir totalt sett er ikke fastsatt, men vi må regne med at den blir vesentlig. Vi har foreløpig ikke tatt stilling til kravet, forteller Kristina Hansen. 

Har ikke annet valg
Troms og Finnmark fylkeskommune har vurdert det slik at dette er en merkostnad som ikke er økonomisk gjennomførbar innenfor de rammene som er satt for kollektivtrafikken. 
 
--Vi har vurdert det slik at vi ikke har annet valg enn å gå over til fossil diesel, og spare oss for avgiftsøkningen. Dersom det blir klart at staten kompenserer for avgiftsøkningen vil vi gå tilbake til biodrivstoff igjen, sier fylkesråd Kristina Hansen. 






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS