Mye tau driver i land
Tynne taustumper driver lett med havstrømmene. (Foto: Torhild Dahl / Havforskningsinstituttet)

Mye tau driver i land

Tynne taustumper ender opp på norske strender.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 26.07.2020 09:45

Tynne taustumper driver lett med havstrømmene og ender opp i hopetall på norske strender. Forsker mener spredningsmodeller kan forutsi hvor mange av dem ender opp.

--Når du plukker søppel på strender i Norge, så kan du finne plastavfall fra Nederland, Belgia, Danmark, Storbritannia. Eller du kan dra til Øygarden utenfor Bergen og finne brusflasker fra Irland og Skottland, der man kan se for seg at Atlanterhavstrømmen tar dette med seg over Nordsjøen, sier Mats Huserbråten i en pressemelding

Han forsker på hvordan plastavfall og andre partikler blir transportert med vær, vind og vannstrømmer i havet. Nå har han sammenlignet modellene med data som er samlet inn gjennom ryddeaksjoner på norske strender i databasen til Hold Norge Rent. 

--Det de finner desidert mest av, er stumper av tynt tau, opptil én centimeter i diameter. Stort sett er det avkapp fra fiskeutstyr som fiskeliner, tråler og nøter, sier Huserbråten.

--Modellene våre viser at plastavfall som driver langs med norskekysten kan drive med strømmene helt opp til Barentshavet og videre inn i Polhavet. Så hvis man plukker opp det man finner her, forhindrer man i hvert fall at det sprer seg videre, sier Huserbråten.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS