Regjeringen foreslår 20 millioner mer til krisefôr for rein
Beitekrise for reinsdyrene. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Regjeringen foreslår 20 millioner mer til krisefôr for rein

Regjeringen fremmet fredag forslag om økt bevilgning til reindriften.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 04.04.2020 03:45

For å avhjelpe reineierne i en svært vanskelig situasjon, og for å legge til rette for god dyrevelferd og framtidig produksjon, har regjeringen på fredag foreslått for Stortinget en økning av kriseberedskapsfondet over reindriftsavtalen med 20 millioner kroner.

--Reindriften er i en svært krevende situasjon.  Det er derfor avgjørende at det nå legges til rette for innkjøp av fôr, og at dette fraktes inn så fort som mulig. Regjeringen foreslår nå å bevilge 20 millioner kroner ekstra til kriseberedskapsfondet, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i en pressemelding. 

Statsråden har gjennom vinteren og våren fulgt beitekrisen tett. Utviklingen har hele tiden gått i negativ retning. Det har blitt stadig vanskeligere for reinen å finne mat. De siste rapportene fra reindriftsmyndighetene tilsier at krisen vil kunne vedvare til månedsskiftet april/mai.

--Jeg forstår godt at dette er en vanskelig tid for reineierne, både fysisk og psykisk. Dersom det ikke settes inn tiltak, vil et stort antall dyr kunne dø av sult. Utover de dyrevelferdsmessige konsekvensene setter denne krisen reineierne i en svært vanskelig økonomisk situasjon, sier Bollestad. 

Samisk reindrift er både en distriktsnæring med selvstendig næringsdrivende reindriftsutøvere, og en kulturbærende næring for samene som urfolk.

--Vi følger nøye med på utviklingen av reinbeitekrisen, og har tett kontakt med næringen. Reindriften er svært sentral for den samiske befolkningen, og jeg er glad for at regjeringen kommer med nye tiltak i denne krevende situasjonen, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS