Hvilken skade kan pukkellaks gjøre?
Denne pukkellaksen ble fanget i Altaelva i Finnmark. (Foto: Eva B. Thorstad)

Hvilken skade kan pukkellaks gjøre?

Pukkellaks er et problem i Finnmark.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 10.01.2020 11:00
Sist oppdatert : 10.01.2020 13:23

Den fremmede arten pukkellaks har de siste årene dukket opp i store antall i en rekke norske vassdrag.

Miljødirektoratet og Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) presenterer nye risikovurdering av pukkellaksen på et seminar 15. januar.

Hvor tallrik kan pukkellaksen bli i Norge og hvor stor skade kan den gjøre? Hvilke konsekvenser kan den få for vår naturlig forekommende villaks, for oppdrettsnæringen og for smittespredning? Hvilken rolle spiller klimaendringene for utviklingen? Dette er blant spørsmålene Vitenskapskomiteen for mat og miljø skal besvare i risikovurderingen som lanseres på et seminar hos Miljødirektoratet i Trondheim 15. januar 

Seminaret blir strømmet på nett. 

De siste årene har Miljødirektoratet fått mange meldinger om pukkellaks i norske lakseelver. Pukkellaksen er en laksefisk som naturlig hører hjemme i Stillehavet, men har etter utsettinger nord i Russland også funnet veien til norske vassdrag for å gyte.

I 2017 ble det fanget pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, og i 2019 er også rapportene mange. Ifølge Naturpanelet er spredning av slike fremmede arter en av de viktigste årsakene til tap av naturmangfold globalt.

For å få best mulig grunnlag for å vurdere tiltak mot spredningen, har Miljødirektoratet og Mattilsynet bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø lage en risikovurdering av pukkellaks.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS