Ønsker innstramninger i sjølaksefiske
Alle som fisker laks i sjøen må muligens forholde seg til flere reguleringer. (Illustrasjonsfoto)

Ønsker innstramninger i sjølaksefiske

Miljødirektoratet skal gjøre vurderinger for regjeringen.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 08.01.2020 20:00

Klima- og miljødepartementet ber Miljødirektoratet, i den forestående revisjonen av fiskereguleringene, vurdere ikke-åpning for sjølaksefiske i inntil fem år av gangen i områdene hvor dette er nødvendig av hensyn til alle laksebestandene i området.

Føringen skal styrke de små og sårbare laksebestandene. I sine vurdering skal Miljødirektoratet ta særlige hensyn i sjøsamiske områder, ifølge Klima- og miljødepartementet. 

Miljødirektoratet gjennomfører i 2020 en ny hovedrevisjon av reguleringene for fisket etter laks, sjøørret og røye i sjø. Norge har totalt rundt 450 genetisk ulike villaksbestander. Målet med revisjonen er å fastsette fiskeregler som kan ta vare på dette mangfoldet. Kun én av fem bestander har i dag god nok tilstand etter kvalitetsnormen for villaks. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning vurderer at over 65 prosent av bestandene har moderat eller høy fare for forverring av bestandssituasjonen. 

Fiske etter villaks i sjø er i utgangspunktet forbudt, men det kan åpnes for fiske når en laksebestand har et høstbart overskudd. Etter dagens fiskeregler åpnes det for laksefiske med stående redskap i mange av områdene, men lovlig fisketid er begrenset. Likevel blir en relativt stor andel av de samlede laksefangstene fortsatt tatt i dette fisket.

Sannsynligheten for overbeskatning av små eller svake bestander er ikke nødvendigvis stor, men konsekvensen for den enkelte bestand kan være svært alvorlig. Samlet sett er det dermed en viss risiko for overbeskatning som i verste fall kan true små eller sårbare laksebestander. På bakgrunn av dette, har Klima- og miljødepartementet bedt Miljødirektoratet om å vurdere ikke-åpning for sjølaksefiske i inntil fem år av gangen når dette er nødvendig av hensyn til alle laksebestander. I sin vurdering skal direktoratet legge vekt på mangelen på kunnskap og føre-var-prinsippet.

I sjøsamiske områder skal det i tillegg tas hensyn til sjølaksefiskets betydning i det samiske kulturgrunnlaget, og Norges internasjonale forpliktelser overfor samene som urfolk.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS