Ønsker kommunal arealleie for oppdrett
Roger Pedersen, Grieg Seafood. (Arkivfoto)

Ønsker kommunal arealleie for oppdrett

Grieg Seafood mener de har et godt samarbeid med Nordkapp kommune.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 08.01.2020 17:33

Sjømat Norge, Norsk Industri og Nettverket for fjord og kystkommuner er alle motstandere at oppdrett skal betale en grunnrente til staten, men vil heller ha en arealavgift til kommunene.

--Vi er enige om at kommuner som setter av areal til oppdrett må sikres forutsigbare inntekter igjennom en moderat arealleie, sier Roger Pedersen i Grieg Seafood Finnmark til Radio Nordkapp.

I fjor foreslå et statlig utvalg å innføre ressursrente til staten fordi oppdrettsnæringen betaler ikke noe særlig for den rettigheten de har fått av felleskapet til å drive oppdrett. Oppdrettsnæringen har de siste årene gått med enorme overskudd. I mange tilfeller har superprofitten havnet hos utenlandske eiere.

Da oppdrettsnæringen startet opp for snart 40 år siden var det lokale grundere som etablerte oppdrettsanlegg og verdiene ble igjen i lokalsfunnene. Etter hvert som internasjonale eiere kjøpte opp anleggene har flere og flere av kommunestyrene vært skeptiske til å sette av areal til oppdrett fordi fortjenesten haver i utlandet.

--Jeg føler vi har et godt samarbeid med vertskommunene. I Nordkapp har vi nærmere 40 ansatte. De aller fleste bor i Nordkapp og skatter til Nordkapp kommune, sier Pedersen.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS