4 grunner til å refinansiere gjeld via et samlelån
Kostnadseksempel: Lånebeløp 85.000,- o/5 år, nominell rente 13,50%, effektiv rente 16,50%, etabl.gebyr: 1.100,-, termingebyr 40,- kostnader 36.270,-. Totalbeløp: 121.270,-.

4 grunner til å refinansiere gjeld via et samlelån

Sitter du med mye kostbar gjeld som tærer på privatøkonomien? Da kan det lønne seg å refinansiere gjeld i et nytt samlelån.
Riks
Publisert : 02.12.2019 10:08
Sist oppdatert : 07.12.2019 10:23

Et samlelån er identisk med vanlig refinansiering ettersom du samler flere smålån i én større gjeldspost. I denne guiden finner du 4 grunner til at det lønner seg å refinansiere gjeld på denne måten.
 

Du får en lavere rente på lån

Hensikten med å refinansiere lån er å oppnå billigere renter. Hvor mye du kan spare avhenger av hva du betaler på nåværende tidspunkt og lånenes nedbetalingstid. Med et samlelån kan du fort redusere renten med 4-5% på månedlig basis, gitt at du oppfyller alle kravene som stilles av banken.

Blant de som velger å refinansiere ved å samle lån er det mange som sitter med dyr gjeld i form av diverse kredittkort og forbrukslån. For denne gruppen er det som regel mest aktuelt å bake inn gjelden i et nytt samlelån.

Har du f.eks et kredittkort med rente på 25% vil det lønne seg å søke refinansiering hvis du kan kutte nivået ned mot 15%. På hjemmesiden til www.refinansiere.net/ ser man at samlelån til refinansiering gis med renter fra 6,86%. Vær forberedt på å betale en høyere pris, da slike renter er forbeholdt kunder med ekstra god kredittscore.
 

Refinansiering gir kortere nedbetalingstid

Når rentene på gjelden din faller vil andelen av innbetalingen som går til nedbetaling øke. Til gjengjeld synker den delen av de månedlige betalingene som utgjør bankenes renteprofitt. 

Det betyr til gjengjeld at lånet ditt får en kortere nedbetalingstid fordi du betaler ned større avdrag på selve lånet hver måned. For at det skal skje er du likevel nødt til å forholde deg til den gamle betalingsplanen.

Sørg for å betale inn det samme beløpet som gjaldt før du fikk innvilget refinansiering. Utvider du nedbetalingstiden vil det legges til renter over en lenger tidsperiode, som fjerner den økonomiske fordelen med å refinansiere.
 

Lettere å holde oversikt over alle krav

Etter å ha refinansiert får du kun ett samlelån å forholde deg til. Sitter du for eksempel med 10 dyre smålån kan det være mye å hente ved å organisere all gjeld på en slik måte. For det første er det kun én forfallsdato som gjelder hver måned, og det minsker sjansen for at gjelden går til forfall.

For det andre vil du kun måtte forholde deg til én rente, uten forskjellige satser på hvert lån. Dermed blir det lettere å holde kontroll over alle økonomiske krav.
 

Mer fleksibel tilbakebetaling

Noen nordmenn velger å refinansiere fordi de ikke har råd til å betale tilbake de lånene de sitter med. For denne gruppen kan det være lurt å samle lån med mål om å utvide nedbetalingstiden. Etter du har fått innvilget refinansiering har du økt fleksibilitet og mulighet til å tilpasse avdragene til din egen privatøkonomi.

Det er smart å refinansiere lån før kravene går til inkasso, eller i verste fall ender opp som en betalingsanmerkning. Til tross for at du taper penger ved å utvide nedbetalingstiden vil det være langt “billigere” enn å betale høye salær til inkassobyråene, kombinert med gebyr for utlegg hos namsmann. I tillegg vil det kreves et rettslig gebyr for å håndtere utleggsforretningen, som du må betale selv.
 

Slik kommer du i gang

For å komme i gang med å refinansiere bør du først besøke en portal for sammenligning av lån. Her har du flere valg, inklusive både finansportalen.no og refinansiere.net. Ta en titt på de vilkårene som tilbys av hver bank, og send inn en søknad til flere av de samtidig.

Å søke om refinansiering er i prinsippet akkurat det samme som å ta opp et nytt, men større lån. Du vil ikke vite hvilke priser bankene kan gi deg inntil de har fått tatt en titt på søknaden din. Av den grunn er det smart å sjekke tilbudene flere steder, før du velger det tilbudet som passer deg best.
 

Pass deg for kostbare ekstrakostnader

Vær oppmerksom på én ting: Noen banker krever dyre gebyrer for å refinansiere gjeld, ofte i form av et etableringsgebyr. Dette gebyret kan spise opp store deler av besparelsene, avhengig av omstendighetene. Det gir for eksempel liten mening å refinansiere gjeld på 25.000 kroner dersom du blir påkrevd et engangsgebyr på 2.000 kroner for å flytte lånet.

Heldigvis finnes det flere banker som lar deg refinansiere lån uten å betale noen ekstra omkostninger. De vil også ofte kunne hjelpe deg med å betale ned den gjelden du allerede sitter med.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS