Forventer kongekrabbe ved Svalbard om ti år
Forskningssjef Carsten Hvingel forventer at kongekrabben dukker opp ved Svalbard i løpet av de neste ti årene. (Foto: Fotograf: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet)

Forventer kongekrabbe ved Svalbard om ti år

Havstrømmene vil endre seg og spre krabben til Svalbard.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 14.11.2019 20:00

Forskningssjef Carsten Hvingel forventer at kongekrabben dukker opp ved Svalbard i løpet av de neste ti årene. Med dagens spredningsfart vil den nå Trøndelag i 2050.

I 1961 satte den russiske marinbiologen Jurij Orlov ut kongekrabbe i Murmanskfjorden. De ni første hunnkrabbene og fire hannene var stammødre og -fedre for det som har blitt en stor kongekrabbestand. Den har spredt seg til det sørøstlige Barentshavet og til kysten av Finnmark og Troms. Per i dag har den etablert seg så langt vest som i Tromsø-området.

--Larvene til kongekrabben har et såkalt pelagisk stadium. Det vil si at de lever øverst i de frie vannmassene og driver de med strømmen. Fram til nå har kongekrabben levd i områder hvor strømmen fører larvene mot nord og øst og inn i Barentshavet. Dermed blir de «sendt hjem» til området krabben kom fra, sier forskningssjef Carsten Hvingel, følge Havforskningsinstituttet eget nettsted.

Han leder forskningsgruppen som blant annet arbeider med krabbearter og reker.

Når krabben passerer Andenes endre havstrømmene seg og da vil kongekrabben spre seg nordover til Svalbard.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS