Vil ikke slippe inn fiskere fra Kvalsund og vestover
illustrasjon

Vil ikke slippe inn fiskere fra Kvalsund og vestover

Fylkesutvalget vedtok tirsdag at de vil beholde dagens forvaltningssystem fra Måsøy og østover.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 19.09.2019 05:30

-Denne aktuelle saken om kongekrabbefisket berører kun Finnmark fylke. Høringssvaret fra vår region bør vektlegges særlig i den videre behandling.

Det uttaler politikerne enstemmig ved fylkesutvalget 17. september. Med det ønsker fylkesutvalget å tydeliggjøre Finnmarks rolle i saken kontra andre regioner.

Vil beholde det kvoteregulerte området for krabbefiske slik det er i dag
Fylkesutvalget behandlet tirsdag høringa om forslaget om å utvide deltakelsen i det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe til kommuner i Finnmark vest for 26 grader øst. Vedtaket om å la dagens ordning bestå slik det er ble enstemmig vedtatt.

Bakgrunnen for å beholde dagens forvaltningssystem gjenspeiler seg i tidligere høringsuttalelser hvor Finnmark fylkeskommune ønsker å beholde dagens ordning med adgang til å delta i fangst av kongekrabbe i det kvoteregulerte området øst for 26 grader øst. Denne politiske retningslinja om å sikre at gjeldende forvaltningsregime for kongekrabbe består, med kvoteregulert lønnsomt kommersielt fiske øst for 26°Ø og desimeringsfiske vest for 26°Ø, er forankret i «Sjømatstrategier for Finnmark 2019 – 2023 – Et hav av kvalitet».

Lønnsom næringsaktivitet og sysselsetting i det kvoteregulerte området
Det er lagt til grunn at bestanden av kongekrabbe skal forvaltes på en måte som legger til rette for lønnsom næringsaktivitet og sysselsetting i det kvoteregulerte området. Kongekrabben skal i større grad fangstes av de som er negativt berørt av kongekrabben som bifangst i andre fiskerier, mener politikerne.

I tillegg viser Stortingsmelding nr. 17 (2014-2015) «Evaluering av forvaltningen av kongekrabbe», og i forkant av reguleringsåret 2016, at det frie fisket etter kongekrabbe i vest har ført til gode fangstinntekter for de som har satset på dette, og at det er en risiko for at økt deltakelse i det kvoteregulerte området ville føre til dårligere lønnsomhet.

Konsekvenser
I henhold til utredning som Fiskeridirektoratet har gjort for Stortinget vises det til at konsekvensen av utvidelse av adgangen til å delta i det kvoteregulerte vil blant annet medføre at stadig flere fartøy kvalifiserer seg til hel kvote og at relativt mange av de fartøyene fra Vest-Finnmark vil kvalifisere seg til hel kvote. Det vil kunne bli redusert fangstinnsats i det frie fisket, og det vises til at innsatsen i det frie fisket har vært en viktig faktor for å holde spredningen av kongekrabbe nede. Videre må det kunne påregnes større konkurranse/redskapskonflikter på gode fangstfelt i det kvoteregulerte området dersom nærmere 180 nye fartøy (i tillegg til 70 fartøy fra Måsøy) slippes inn i det kvoteregulerte fisket.

(pressemelding fylkeskommunen)






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS