Finnmarkinger fikk ikke stemme fordi de hadde mottatt fattighjelp
Stortinget markerer jubileet, onsdag 17. juli. (Arkivfoto)

Finnmarkinger fikk ikke stemme fordi de hadde mottatt fattighjelp

Det er stemmerettsjubileum i Norge, et jubileum som blir feiret.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 16.07.2019 20:00

Onsdag 17. juli blir 100-årsjubileet for en demokratisk milepæl markert. 

På denne datoen i 1919, fjernet Stortinget bestemmelsen som fratok de som hadde mottatt fattighjelp retten til å stemme. Hundrevis av finnmarkinger fikk ikke stemme fordi de hadde mottatt fattighjelp. 

--På det meste, ved stortingsvalget i 1915, var 592 mennesker i Finnmark hindret i bruk stemmeretten fordi de hadde mottatt fattighjelp. Med tanke på alle valgårene bestemmelsen fant sted, er det snakk om et stort antall som ble utestengt fra stemmelokalene, sier stortingspresident Tone W. Trøen (H) i en pressemelding. 

--I løpet av de 20 årene bestemmelsen om suspensjon av fattige besto, rammet den urettferdig og mange flere enn det den i utgangspunktet var tenkt å ramme, på landsbasis var det 2/3 kvinner. Mange av disse det gjaldt var enker og alenemødre som slet med å få endene til å møtes, og måtte få hjelp fra det offentlige, sier Trøen.

Den 17. juli 1919 vedtok et enstemmig Storting å fjerne bestemmelsen i Grunnloven som fratok fattige rett til å stemme, etter flere runder med lemping av paragrafen.

Onsdag 17. juli blir jubileet feiret på Eidsvolls plass, foran Stortinget.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS