Vil heve den nordnorske røsten

Nord-Norges langvarige taushet og til tider passivitet i den norske samfunnsutviklingen må snus. Et samlet Nord-Norge bør jobbe mer for at verdiskapningen kommer landsdelen til gode.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 01.02.2009 07:49

Nord-Norges langvarige taushet og til tider passivitet i den norske samfunnsutviklingen må snus. Et samlet Nord-Norge bør jobbe mer for at verdiskapningen kommer landsdelen til gode.

Dette kom fram under temakvelden ”Herre i eget hus” på Fokus kino i Tromsø, der et femti talls representanter fra nordnorsk næringsliv, nordnorske utdanningsinstitusjoner og også politikere var samlet 18. januar for å diskutere regionens egen rolle i den olje- og energipolitikken som nå utformes. Initiativtaker og arrangør North Energy applauderer engasjementet.

--North Energy handler mer om politikk enn de fleste tror. Vi er en samfunnsaktør som gjennom vår virksomhet vil være med på å utvikle hele den nordnorske landsdelen. Det at så mange beslutningstakere satte av tid til å diskutere regionens fremtidige rolle ikke bare nasjonalt men også internasjonalt, ser jeg på som et godt tegn for fremtida, sier selskapets direktør Erik Karlstrøm.

Sammen med samfunnskontakt og arrangementsansvarlig, Christina Søgård, oppsummerer han temakveldens debatt på følgende måte; - Der er ikke sterke motsetninger mellom de forskjellige næringene i nord. Der er et nyansert meningsbilde, men vi oppfatter at man ønsker å utvikle landsdelen med et lønnsomt og variert næringsliv, ikke på bekostning av hverandre, men ved å dra lasset sammen.

Etterlyser næringspolitisk debatt i Nord-Norge
Den tidligere journalisten Arne O. Holm, nå leder for Arctic Think Thank, innledet med å sette søkelyset på den felles nordnorske utfordringen man har med at en stor del av ungdommen ikke fullfører skolegangen og den mangelen på kompetanse dette medfører i regionen.

Han påpekte også at næringsdebatten stort sett er fraværende i nord, og at vi presser frem svarene uten å gi diskusjonen rom. Karlstrøm er helt enig;

--Jeg innrømmer at min næring langt fra har gjort nok for å informere om hvilke muligheter den representerer, men angrepene mot oljenæringen er stort sett basert på minner om den oljeindustrien vi hadde på 70-80 tallet. Der har faktisk skjedd en enorm utvikling siden den gang, og den teknologiske utviklingen bare galopperer videre år for år.

Han legger til at man nå faktisk aner en direkte lønnsomhet i å utvikle mer miljøsikre løsninger, og minner om at det nordnorske oljeselskapet med sine lokale eiere, til forskjell fra de andre, betrakter oljevirksomheten fra land.

--Det er snakk om vår kyst, våre lokalsamfunn, våre egne ressurser og vårt miljø. Vi lever her og vil ikke ødelegge vår egen hage. Jo mer vi tenker miljø, jo flere arbeidsplasser vil det også bli lokalt. Jeg mener det er helt feil å presse på for å få startet oljevirksomhet i områder der lokalsamfunnene selv ikke ønsker det, men jeg vil at de skal vite hva de går glipp av før de tar sine beslutninger.

Tanker om oljenæringen går på mer enn miljø
--Det er feil å tro at skepsisen til en oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen kun går på miljøperspektivet og er styrt fra miljøorganisasjoner i sør. Vi som bor der er selvfølgelig redd for å miste ”human kapitalen” fra våre hovednæringer som er fiskeri og reiseliv. Vi er ikke så mange, og dersom ungdommen lokkes over til nye næringer så taper vi arbeidskraften fra de tradisjonelle næringene, påpeker skribent og forfatter Lena Amalie Hamnes.

Dette er noe som Karlstrøm har stor forståelse for, og tar på alvor.

--Det er nettopp derfor det haster med å tydeliggjøre for befolkningen i nord hvilke muligheter som ligger her. Med ideer om hva man faktisk kan gjøre er det også lettere for ungdommen å finne en næringsvei i sitt eget lokalmiljø. Dersom de unge først ser et mål med en utdannelse er vi kommet langt, og enda lengre når de ser at det er behov for deres kompetanse i egen landsdel avslutter Karlstrøm.








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS