Salget av varmepumper til værs

Etterspørselen av varmepumper har eksplodert siden årtusenskiftet. Det er nå installert over 350 000 luft-til-luft-varmepumper i norske hjem.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 16.01.2009 20:24

Etterspørselen av varmepumper har eksplodert siden årtusenskiftet. Det er nå installert over 350 000 luft-til-luft-varmepumper i norske hjem.

Mens det i 2000 ble solgt rundt 1000 varmepumper årlig, ble det i 2007 solgt 73 000 varmepumper i Norge, viser tall fra Norsk Varmepumpeforening. Luft-til-luft-varmepumpene står for 90 prosent av dette salget. 

Wilfa er én av flere produsenter i Norge som merker økende interesse for varmepumper.

--Salgsutviklingen har eksplodert på få år. Fra 2007 til 2008 er salget hos oss mangedoblet, sier administrerende direktør Jan Fredrik Hagen i Wilfa.

--Ved å installere varmepumpe er den årlig besparelsen i en vanlig enebolig mellom 20-50 prosent av elektrisiteten som brukes til oppvarming av boligen. I løpet av fire til seks år har du tjent inn investeringen av en varmepumpe. I tillegg blir du mindre sårbar for ustabile strømpriser, forteller han.

De fleste varmepumpene av denne typen er på 4 til 7 kilowatt (kW) og koster mellom 10 000 og 25 000 kroner, og de kan levere opp til 50 kW varmeeffekt.

Norsk Varmepumpeforening har fulgt utviklingen til luft-til-luft-pumpene i en årrekke, og mener kvalitet har mye å si for den økende populariteten.

--Det har skjedd mye i utviklingen av denne typen varmepumper. De gir langt lavere støy, produsentene har satset mye på design og pumpene har blitt kvalitetsmessig bedre uten å bli dyrere, sier daglig leder Bård Baardsen i foreningen.

--Varmepumpe er en miljøvennlig energikilde som reduserer energiforbruket, minsker CO2-utslippet og gir et bedre inneklima. Det betyr mye for folk, forteller Baardsen.

--En viktig forklaring på salgsutviklingen er nok at folk gjennom erfaringer fra naboer og familie har fått gode anbefalinger av luft-til-luft-varmepumper. I tillegg får vi inn overraskende få henvendelser fra folk som har hatt havari på utstyr, sier spesialrådgiver Sverre Inge Heimdal i Enova. Statsforetaket er etablert for å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.
(Pressenytt)

Slik fungerer en luft-til-luft-varmepumpe:
* Varmepumpen består av to deler, én del som plasseres inne i boligen og én kompressordel som plasseres ute på terrassen eller langs bakken. Pumpen henter så inn varme fra luften på utsiden og avgir den inne i boligen ved hjelp av en vifte som sprer varm luft.

* Enkelt kan det forklares med at den fungerer som et omvendt kjøleskap. Denne typen varmepumpe gir cirka tre ganger så mye energi som den bruker.

* Luft-luft-varmepumper kan monteres i alle typer eneboliger, tomannsboliger og rekkehus, og er mest effektiv i boliger med åpen romløsning.

* Varmepumpen kjøler boligen på sommeren og varmer på vinteren.
 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS