Riktig oppbevaring kan redde julematen

Hvert år kaster en gjennomsnittlig norsk husholdning 200 kilo matvarer i søpla. – Mye kunne vært unngått ved korrekt oppbevaring av mat, sier kjøleskapekspert Magnar Oddane i Gorenje.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 23.12.2007 02:45

Hvert år kaster en gjennomsnittlig norsk husholdning 200 kilo matvarer i søpla. – Mye kunne vært unngått ved korrekt oppbevaring av mat, sier kjøleskapekspert Magnar Oddane i Gorenje.

De fleste av oss har vel opplevde det, at tomatene er råtne før halvparten er brukt eller at skinkepålegget har tørket inn. I følge tall fra Statistisk Sentralbyrå kastet norske husholdninger 200 kilo hver i 2006.
- En viktig ting å huske på, er at matvarer ikke alltid bør oppbevares sammen. Til tross for at det ser flott ut i en bolle på bordet, bør ikke frukter som epler, plommer, fersken og pærer ligge sammen med annen frukt eller grønnsaker. Disse fruktene skiller nemlig ut stoffet ethylen som setter fart på andre frukters modingsprosess, sier Magnar Oddane i Gorenje. 

Enkle triks
Sløsingen med matvarer kan unngås dersom de ulike varene oppbevares riktig. Kjøkkenhvitevareprodusenten Gorenje har laget et 100 siders oppslagsverk som gir en rekke profesjonelle råd for hensiktsmessig oppbevaring av mat. Boken fåes gratis hos en rekke hvitevareforhandlere.
Et enkelt råd er å oppbevare salat i en tettpakket plastpose i kjøleskapets grønnsaksskuff for å beholde sprøheten. Ost bør legges sammen med annen ost i en plastikkboks slik at de holder hverandre med fuktighet.
- En smart måte å beholde brødet fersk lengre er å putte en rå, skrelt potet i brødposen, forteller Magnar Oddane i Gorenje.

Plukk riktige råvarer
Mange moderne kjøleskap har nullgradersskuffer. Oppbevarer du matvarene i null grader, unngår du at bakteriene formerer seg. På den måten holder de seg ca. tre ganger lenger, enn de ville gjort ved tradisjonell oppbevaring.
Hvilke råvarer man plukker med seg fra butikken har også mye å si. Derfor gir boken også gode tips til hvordan man velger råvarer som er både friske og modne.
- Appelsiner er best i vintermånedene. Kjøper du appelsiner ellers i året, bør du lete etter de med brune flekker. Disse vitner om kvalitet, forklarer Magnar Oddane.

 

8 gode råd ved oppbevaring av matvarer:
1. Har du glemt hvordan du skal oppbevare citrusfrukter, kan du huske på denne tommelfingerregelen: De søte inviterer vi inn (i kjøleskapet), de sure lar vi bli igjen utenfor (på kjøkkenbordet).
2. Alt som skal til for en herlig lunsj, hører hjemme i kjøleskapets +5° C-sone. Juice, melk, ost, syltetøy, ananas, melon, tomater og eksotisk frukt.
3. Legg kjernen fra avocadoen i midten av guacamoledipen og bre husholdningsfilm over når du er ferdig med den. Da holder både dippen og fargen seg i flere dager i kjøleskapet.
4. For å få halvmodne tomater modne, skal du legge dem i en pose med hull i. Tomater avgir gassen ethylen som fremskynder modningsprosessen. Posen holder på gassen, og hullene gir sirkulasjon som får gassene til å virke bedre.
5. Legg jordbærene på et brett i fryseren, uten at de berører hverandre. Etter ett døgn legger du alle bærene i en plastpose og fryser dem ned igjen. På den måten er du sikret at bærene ikke fryser sammen til én stor klump når du skal servere dem i velkomstdrinken.
6. Har du fått røde hender etter tilberedning av rødbeter? Gni dem inn med saften av en sitron. Etter et par sekunder er hendene rene og lukter friskt.
7. Dersom kjøleskapet ditt lukter vondt, kan du sette en kopp med brukt kaffegrut på en av hyllene. Det skal fjerne all lukt.
8. Har du en liten skvett rødvin, eller kanskje litt fløte til overs? Ikke hell det ut. Hell rødvinen i en frysepose og fløten i en isterningsbrett og frys det ned. På den måten kan du på en enkel måte piffe opp sausen ved neste anledning.
 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS